Hlavní obsah

Těreškovovou zastupitelé neškrtli

– České Budějovice
Právo, orh

První žena ve vesmíru Valentina Těreškovová bude i nadále čestnou občankou Českých Budějovic, rozhodli v pondělí zastupitelé. Kosmonautka je čestnou občanskou města od roku 1978. Návrh na odejmutí občanství podal lidovec Šimon Heller, podle něhož se tato žena podílí na diktátorském režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ze 42 zastupitelů však byli pro vyškrtnutí Těreškovové ze seznamu čestných občanů pouze čtyři.

Foto: ČTK

Valentina Těreškovová, první sovětská kosmonautka (na archivním snímku)

Článek

„Poslankyní nejvyššího sovětu SSSR, respektive Státní dumy je od roku 1966. Je iniciátorkou ústavního návrhu prodloužení mandátu prezidenta Vladimira Putina, který mu umožní zůstat u moci až do roku 2036,“ prohlásil Heller. Podle něho by se jednalo o velmi důležité gesto.

Zajedno s ním byl Jan Piskač (Piráti). „Dneska jsme postaveni Ruskou federací na seznam nepřátelských států. Oni vlastně s námi vstoupili do války. Byť je to válka možná hybridní, studená a my bychom tady nechávali jako čestnou občanku exponentku tohoto režimu?“ řekl.

Bratislava odebrala čestné občanství Stalinovi a Gottwaldovi

Evropa

Většinu zastupitelů ale Heller ani Piskač nepřesvědčili. Zastupitelé napříč politickým spektrem vnímají Těreškovovou jako první ženu ve vesmíru a legendu určité doby.

„Tato žena je také držitelkou zlaté medaile za mír Organizace spojených národů. Já si jí vážím a hodně jsem četl o jejím letu. Navštívila i jižní Čechy a byla lidmi velmi oslavovaná. Já ten návrh nepodpořím,“ konstatoval Roman Kubíček (ANO).

Také Viktor Lavička (ANO) pro návrh nehlasoval. „Co se týče této dámy, ptal jsem se i své matky. Pro ně to byl tenkrát idol, nebylo to politické, ale důkaz, že žena dokáže více než mnozí muži,“ podotkl.

Ruští poslanci schválili změnu ústavy, která může udržet Putina u moci. Ten je proti

Evropa

Jan Zahradník (ODS) nabádal ke zdravému rozumu. „Kolega Heller by měl vzít návrh zpátky. Odebrání čestného občanství Valentině Těreškovové nechci a jsem proti,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám