Pleť pod rouškou skrytá

Vypadá to, že se pravidelného nošení roušek či respirátorů jen tak nezbavíme. Příjemná zpráva to není ani pro nás samotné, ani pro naši pleť, které se stejně jako nám pod rouškou špatně žije.

Samozřejmě je rozdíl, pokud ji používáte jednou za čas, když jdete na nákup, nebo ji musíte nosit v práci osm hodin denně. Pokožka pod rouškou nedýchá a na jejím povrchu se kumuluje teplo a vlhko, což jí zrovna nesvědčí. Stává se křehčí a náchylnější k různým infekcím. Není tedy divu, že se dnes lidé mnohem častěji obracejí na dermatology kvůli nejrůznějším vyrážkám či zhoršení aknózní pleti. Rostou však i počty těch, kteří akné nikdy moc neřešili a nyní se s ním začínají ve velkém potýkat.

Víte, co je maskné?

Je to nově vzniklé označení pro akné vznikající právě pod rouškou. „Lokální nález u těchto pacientů se i mírně liší od klasických projevů akné. Na rozdíl od běžného akné, které se většinou tvoří v klasické T-zóně, se v těchto případech objevuje zejména v dolní polovině obličeje – tváře a okolí úst,“ vysvětluje specialistka na estetickou dermatologii MUDr. Zuzana Kolací z Kliniky YES VISAGE. Navíc tyto záněty bývají zpravidla závaznější a díky neustálému tření roušky o pokožku se poměrně rychle rozšiřují. Proto se i přístup k léčbě lehce liší.

V rukách profesionála

V případě výraznějších zánětlivých projevů je dobré svěřit se do rukou odborníka, který na základě konzultace dokáže stanovit efektivní léčbu. „Pomoci vám může pod odborným dohledem prováděný chemický peeling, mikrojehličkování, hloubková hydratace s kyselinou hyaluronovou, mezoterapie, ošetření plazmou či laserem,“ radí specialistka na estetickou dermatologii MUDr. Zuzana Kolací z Kliniky YES VISAGE. Zvýšit efekt ošetření můžete i zevnitř za pomoci užívání vitamínu A spolu se zinkem a kyselinou hyaluronovou v podobě kapek jako je třeba HYALUORN ELIXIR. Podpořit exfoliaci pleti lze i profesionálním peelingem s aktivním karbonem. Možností je opravdu hodně. Proto je stanovení vhodné léčby odborníkem zásadní.

Sami doma

Důležitá je zejména správná volba přípravků pro každodenní péči o pleť. K její očistě používejte neagresivní přípravky, ideálně s kyselinou salicylovou, která změkčuje pokožku, stimuluje krevní oběh, zvyšuje produkci kolagenu a má exfoliační účinky. „Skvěle fungují i přípravky s obsahem retinolu, který podporuje obnovu buněk a tím pomáhá předcházet ucpávání pórů odumřelými buňkami,“ vysvětluje specialistka na estetickou dermatologii MUDr. Zuzana Kolací z Kliniky YES VISAGE. Do péče se vyplatí zapojit i přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové například v podobě pleťového séra HYALURON ELIXIR SERUM. Zvýšenou pozornost věnujte večerní očistě, ke které můžete na aknózní pleť použít i antibakteriální mýdlo. Dejte přednost těm méně agresivním prodávaným v lékárnách.

Správný přístup

Pokud si chcete zachovat krásnou tvář i pod rouškou je nutné udělat pár drobných změn, co péče o pleť týká. Je třeba volit šetrné přípravky s lehkou texturou jako je gel, gel-krém či sérum, které nezanášejí póry, a naopak podporují exfoliaci pleti. Ideální je se pod roušku nelíčit. Pokud si však neumíte představit, že byste vyšli z domu bez make-upu, pak použijte takový, který je vhodný pro aknózní pleť. Dle stejného kritéria vybírejte i fotoprotektivní přípravek. V rámci prevence nezapomeňte na každodenní praní bavlněných roušek a co nejčastější výměnu těch jednorázových. Prospějete tak nejen svému zdraví, ale i své pokožce.

www.yesvisage.cz

reklama

reklama