Málem se jmenovala jinak, pořád se převléká na Halloween. Billie Eilish vydala knihu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
12. 5. 2021 16:08
Americká popová zpěvačka Billie Eilish poprvé odkrývá své dětství i dospívání v knize a audioknize nazvané Vlastními slovy (In Her Own Words). Vyšla v pondělí a obsahuje dosud neznámé fotografie z rodinného archivu včetně té, na které malá dívka sedí u klavíru a dětského kazeťáku.

"Fotky z dětství jsou pro mě tak cenné, že si je netroufám brát ani na turné. Co kdyby se s nimi něco stalo," říká zpěvačka, která si ve volných chvílích ráda prohlíží rodinné fotoalbum. Intenzivně se k němu začala vracet poté, co kvůli pandemii musela vloni zrušit turné.

Podle britského deníku Guardian je její kniha až nečekaně intimní vzhledem k tomu, jak si dnes devatenáctiletá Billie Eilish dosud střežila soukromí a odolávala prosbám, aby řekla víc o svých začátcích v Los Angeles.

Teď její fanoušci například uvidí fotku, na které dívka v den svých 12. narozenin u silnice s desítkami fanoušků čeká na to, až kolem projede zpěvák Justin Bieber. O pár stránek později už čtenáři uvidí fotky, na nichž teenageři stojí frontu na autogram od Billie Eilish.

Podle deníku USA Today se čtenáři dozvědí, že dívka se málem jmenovala Pirate, což je nakonec jen jedno z jejích prostředních jmen. "Když byla máma ve čtvrtém měsíci těhotenství, můj starší bratr Finneas mi prý pořád říkal pirátko, což se ujalo, a dlouho to vypadalo, že tohle fakt bude moje křestní jméno. Ale těsně předtím, než jsem se narodila, zemřel dědeček William, kterému se říkalo Bill. A tak se ze mě stala Billie," vysvětluje zpěvačka.

V jiné části vzpomíná, jak poprvé zpívala před ostatními - bylo jí třináct a zrovna u ní přespávalo několik kamarádek. "Večer jsme si sedly do kruhu, každá měla prokázat, že je v něčem talentovaná, a holky začaly křičet, ať vezmu do ruky kytaru a zazpívám. To bylo poprvé, kdy jsem to udělala před někým jiným než rodinou nebo porotci talentových soutěží," líčí.

Vybrala si skladbu Secret od australské písničkářky Missy Higgins. "Byla jsem hrozně nervózní, třásl se mi hlas, asi pětkrát jsem udělala chybu. Pořád jsem si říkala, že mě strašně zdrbou. Ale holkám se to líbilo a říkaly, že bych mohla být jako Tinashe," dodává v narážce na dnes osmadvacetiletou americkou zpěvačku a tanečnici.

Billie Eilish.
Billie Eilish. | Foto: archiv Billie Eilish

Jak píše agentura Reuters, součástí audioverze knihy jsou také vzpomínky jejích rodičů nebo komentář Billie Eilish k jejímu prvnímu hitu Ocean Eyes, jejž roku 2015 zveřejnila na Soundcloudu.

"Je to legrační. Spousta lidí si myslí, že když vyšlo Ocean Eyes, stala se ze mě přes noc hvězda a na všechno ostatní jsem se mohla vykašlat. Tak to ale vůbec nebylo," vzpomíná.

"Ještě nějaký čas jsem žila stejně jako dřív. Každý den jsem hodiny a hodiny tančila. Pořád jsem zpívala ve sboru a chodila jsem na hodiny cirkusové akrobacie," popisuje. Na hudebním festivalu byla poprvé jako posluchačka roku 2016 a ještě předloni vyrazila s ostatními teenagery v převleku na svátek Halloween.

Čtyři roky po vydání singlu Ocean Eyes zveřejnila debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, které se vyšvihlo do čela amerického žebříčku Billboard 200, prodalo se ho přes 1,3 milionu kopií a nakonec získalo sedm cen Grammy včetně té hlavní pro desku roku. Zpěvačku dnes na Instagramu sleduje přes 80 milionů lidí.

Svůj nový singl Your Power představila Billie Eilish v úterní talkshow Stephena Colberta. | Video: Universal Music

Vloni se Billie Eilish stala nejmladší umělkyní, která kdy natočila píseň k bondovce - song No Time to Die doprovodí kvůli koronaviru několikrát odložený film Není čas zemřít. Jeho premiéra je momentálně stanovená na říjen. Dříve skladby k bondovkám nazpívali Adele, Madonna nebo Paul McCartney.

Před několika měsíci zpěvačka zveřejnila dokumentární film Billie Eilish: The World's a Little Blurry, který s rozpočtem dva miliony dolarů v kinech celosvětově utržil 139 milionů dolarů, v přepočtu téměř tři miliardy korun.

Nedávno za singl Everything I Wanted získala další Grammy, tentokrát pro nahrávku roku.

Na úspěch debutového alba se Billie Eilish brzy pokusí navázat studiovou deskou Happier Than Ever. Vyjde 30. května a opět na ní spolupracovala se svým bratrem, klavíristou a producentem Finneasem O'Connellem. Zatím zveřejnila tři singly: My Future, Therefore I Am a naposledy Your Power.

Zpěvačka už odstartovala reklamní kampaň. V březnu na sociálních sítích zveřejnila fotografii s novým, blonďatým účesem, momentálně se skví na titulní straně britského módního magazínu Vogue.

Podle něj nyní Billie Eilish zkouší novou image bez volnějšího skejťáckého oblečení, kterého se dosud držela.

Vždy jsem milovala být středem pozornosti a dělat divné věci, nikdy jsem nechtěla zůstat pozadu, čísla hitparád mě nezajímají, říká Billie Eilish. | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy