Kultura rozvolňuje. Chinaski hráli pokusný koncert, Národní divadlo zajímá, co bude na podzim

Od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 sedících diváků, oznámila vláda před pár dny. O týden později zřejmě uvolní kulturní akce i v uzavřených prostorách. Plán rozvolňování ministerstvo narýsovalo až do září. Zástupci kultury rozvolňování vítají, někteří si už vyzkoušeli „pilotní projekty“ před testovanými diváky. Zároveň ale zaznívají otázky, co bude po prázdninách. Nejistota odhání diváky a velké akce se musí plánovat s dostatečným předstihem.

Na open-air koncert či divadelní představení bude možné od 17. května zajít za určitých podmínek: buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo maximálně 90 dnů od prodělání covidu-19. Nadále také platí nutnost zakrývat si dýchací cesty.

V hledišti zasednou nebo si hudbu pod střechou poslechnou lidé od 24. května. Za předpokladu, že bude pokračovat příznivý trend a docílí se 75 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden. Umožněna nicméně bude jen padesátiprocentní obsazenost. Maximální počet lidí uvnitř je stanoven na pět set, venku jich může sedět jednou tolik. Proepidemická opatření ohledně roušek a testu či očkování zůstávají.

  • Další rozvolnění navrhuje vláda od 14. června při incidenci 75 nakažených týdně na 100 tisíc lidí. Mohly by se konat akce s maximální účastí 2000 lidí venku a 1000 uvnitř s tím, že kapacita vnitřních prostor by mohla být stále využitá jen na 50 procent a diváci akcí venku i uvnitř by měli mít ochranu dýchacích cest.
  • Od 1. července a s incidencí 50 nakažených na 100 tisíc lidí by se mohlo venkovní akce zúčastnit až 5000 lidí, uvnitř 2000. Od téhož data by měla přestat platit povinnost evidence návštěvníků.
  • Bez omezení kapacity by se kulturní akce mohly konat až od 1. září s tím, že podle vývoje epidemické situace by se mohly akce omezit na lokální úrovni.

Pražskému jaru nestačí přísliby

Postupné rozvolňování se dotkne například aktuálního ročníku Pražského jara. Ten začíná sice 12. května, končí ale až začátkem června, takže část programu odehraje v uvolněnějším režimu. 76. ročník všechny koncerty vysílá on-line, s testovaným obecenstvem v publiku smí uvést jen čtyři výjimky. Další alternativu s živým publikem, pokud by to rozvolnění před koncem května dovolilo, neplánuje.

„Přislíbené rozvolňování je pro nás, kteří pracujeme v uzavřených prostorách, ať už koncertních sálech, nebo divadlech, stále jenom příslibem. A slovo ,příslib' nemá u nás historicky dobré konotace. Uvidíme, co se stane, protože příslib musí být změněn v přesně definované podmínky, a to se zatím nestalo,“ vysvětlil ředitel festivalu Roman Bělor.

Pilotní projekty ukážou, jestli hrát před diváky je bezpečné

S povolenou výjimkou se před testovanými diváky v úterý odehrál také koncert Šance pro kulturu. „Pilotní projekt“ si mohla vyzkoušet kapela Chinaski nebo houslista Pavel Šporcl. „Potřebujeme hrát a lidé potřebují kulturu,“ domnívá se frontman skupiny Michal Malátný, „a tohle je cesta. Koncert měl ukázat, že pokud se dodrží všechna pravidla, je možné kulturní akce pořádat.“

„Pilotní projekty jsou snahou ukázat, že to jde, že není třeba se bát. A tady si ověříme, že to dokážeme udělat, aniž by se někdo nakazil,“ potvrdil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Vzhledem k situaci, kdy virus tady velmi oslabuje, tak si myslím, že je veliká šance, že se ukáže, že je to skutečně bezpečné,“ dodal.

Promotér: Kultura má přísnější restrikce než hobbymarket

Promotér hudebních akcí David Gaydečka v pondělí v souvislosti s oznámením ministerstva kultury uvedl, že rozvolnění vítá. Dlouhodobé omezení a nejistota podle něho totiž nevzbuzují u diváků důvěru, že si mohou lístky, zvláště na velké akce, koupit. Neví totiž, jestli nebudou zrušeny. Bez zájmu diváků ale pořadatelé velké akce nemohou příliš chystat.

Ovšem zároveň se Gaydečka podivuje, že restrikce pro kulturu jsou přísnější než v některých jiných oblastech. „Mám na mysli daleko větší kapacity, se kterými mohou pracovat například zoo, markety, hobbymarkety či aktivity ve veřejném prostoru, kde není vymahatelné z těch restrikcí téměř nic,“ podotýká.

Do Národního i po prázdninách?

Řada divadelních scén po zveřejnění rozvolňovacího plánu spustila předprodeje. Divadla jsou v Česku uzavřená od loňského podzimu. Ředitel Národního divadla Jan Burian prozradil, že za úterý a středeční ráno prodala zlatá kaplička vstupenky za 800 tisíc korun. „Prodej rychle stoupá a doufám, že se potvrdí náš předpoklad, že lidé mají po kultuře hlad,“ přeje si.

Burian se jako zástupce kulturní sféry účastnil i vyjednávání s ministerstvem kultury právě ohledně rozvolňovacích kroků. Vyjednávání podle jeho slov byla náročná a detaily ještě určitě potřebují doladit. „Také je pro nás strašně důležité, abychom věděli, co bude po prázdninách,“ upozorňuje. Zatím Národní divadlo plánuje nabídnout divákům v červnu předprodej vstupenek na poprázdninová představení, a to až do 80 procent kapacity.

Jan Burian: Je pro nás důležité vědět, co bude po prázdninách (zdroj: ČT24)

Bartoška: Vakcíny snad pomůžou

Filmový festival v Karlových Varech v úterý potvrdil, že se letos bude konat až v druhé polovině srpna. Nic na tom nemění ani současné zlepšení epidemiologické situace. Vedení přehlídky očekává, že za čtvrt roku bude situace ještě lepší.

„Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k významnému rozšíření vakcinace a díky tomu zvládnutí pandemické situace tak, aby bylo možné uspořádat karlovarský festival v maximálně bezpečné formě pro jeho hosty a návštěvníky,“ vyjádřil naději ředitel festivalu Jiří Bartoška.