Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový kandidát do Rady ČT: Na Dvořáka si chce „došlápnout“ i právník, který se smál návrhu zplynovat děti

Autor: Tomáš Vašek - 
12. května 2021
17:00

Atmosféra kolem Rady ČT nadále houstne. Jak zjistil Deník N, nově vybraný kandidát, právník Michael Mann, u soudu hájil člověka, který navrhoval zplynování dětí. V rozhovoru pro iRozhlas.cz poté přiznal, že se komentáři sám zasmál. Údajně proto, že jej považuje za klasický černý humor. „Než jsem převzal zastoupení a viděl to na internetu, tak jsem se tomu zasmál,“ řekl Mann. Z dvanáctky kandidátů poslanci vyberou čtyři radní České televize 24. až 26. května. Blesk Zprávy mluvily s dalšími členy Rady.

Finalisty sněmovní volby čtveřice členů Rady České televize (ČT) doplní právník Michael Mann, který nahradí odstoupivšího Jiřího Grunda. Ruku pro něj zvedlo osm z 15 přítomných členů volebního výboru.

Mann čelí kárné žalobě Advokátní komory ČR za výrok, že se zasmál komentáři svého klienta o plynování prvňáčků z teplické školy. Poslanci Manna v úterý vybrali v tajné volbě. Opoziční představitelé odmítají, že by jej volili, a poukazují na zákonodárce SPD, KSČM a vládního hnutí ANO.

Kolovratník: Měli bychom ctít presumpci neviny

Člen výboru Martin Kolovratník (ANO) nechtěl prozradit, komu dal svůj hlas. Výběr Michaela Manna ale hájil. „Měli bychom ctít presumpci neviny. Když je někdo postoupen do výběru, neměli bychom předjímat, jak dopadne žaloba na něj,“ vysvětlil pro Deník N Kolovratník.

Čerstvě vybraný kandidát před soudem hájil muže jménem Vítězslav Kroupa, který fotku prvňáčků z Teplic na internetu okomentoval slovy: „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!“

Třída plná teroristů! Fotka prvňáčků z Teplic rozzuřila sociální sítě, komentáře šetří policie Třída plná teroristů! Fotka prvňáčků z Teplic rozzuřila sociální sítě, komentáře šetří policie | HateFree.cz

Nenávistné komentáře padly na adresu prvňáčků na začátku listopadu Nenávistné komentáře padly na adresu prvňáčků na začátku listopadu | HateFree Culture

Šarapatka: Dokonale to doplňuje obrázek dalších kandidátů

Myslím, že to úplně zapadá do strategie volebního výboru, respektive té většiny, kterou tam drží ANO a SPD. Dokonale to doplňuje ten obrázek těch dalších kandidátů, a to z toho důvodu, že pan advokát Mann, jak se nechal slyšet při tom jednání, naprosto bez znalosti věci říkal, jak začne kontrolovat hospodaření ČT a jak tam vidí problémy a tak dále. Je pozoruhodné, že tam ještě ani nevstoupil, a už ví, že tam není hospodařeni v pořádku,“ komentoval situaci pro Blesk Zprávy publicista a člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka.

Výběr kandidáta Mannova ražení podle svých slov Šarapatka čekal. „Měl jsem takovou slabou naději, že se volební výbor Sněmovny pokusí alespoň o nějakou ideovou vyváženost, ale oni to, jak se říká, chtějí ‚stříhnout‘ ještě do podzimních voleb,“ dodal radní.

Jeho kolega z Rady ČT René Kühn byl v hodnocení zdrženlivější. „To je věc volebního výboru, nicméně upřímně řečeno myslím, že ten výběr nebyl nijak překvapivý,“ řekl Blesk Zprávám radní.

Kořanová by chtěla, aby kandidáty vybíraly strany

Členka výboru a poslankyně Barbora Kořanová (ANO) se nechala slyšet, že je s dvanáctkou vybraných adeptů spokojena, ačkoli by si přesto přála, aby jednotlivé kandidáty navrhovaly strany zastoupené v Poslanecké sněmovně. Dosud kandidáty navrhují občanské iniciativy.

„Pokud ty kandidáty volí politická síla, tak je naprosto logické, že názor těch kandidátů bude odrážet to, jak je ta Sněmovna zastoupena,“ řekla poslankyně v XTV.

„To by mohlo znamenat jakousi čistější formu volby,“ připustil Šarapatka. „Řada kandidátů se tak nebude schovávat za jakési organizace a bude rovnou nominovaná těmi politickými stranami. To ale podle mého názoru není ten hlavní problém,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Kühn: Takový prvek by nás posunul k pozici státní televize

Podle radního Reného Kühna by návrh změny navrhované Kořanovou nebyl „nic jiného, než dílčí prvek, který by to spíše posouval k pozici státní televize než veřejnoprávní“.

Nepopírá ale, že v jistém ohledu by to přineslo i transparentnější prostředí výběru kandidátů. „Když už by takový klíč měl být zvolen, tak bych také očekával, že jeho součástí budou třeba i některé zpřísněnější kvalifikační předpoklady jednotlivých kandidátů,“ řekl Kühn Blesk Zprávám.

Samotná volba, která bude rozhodující z hlediska rozestavení sil v Radě ČT a eventuálního hlasování o odvolání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, který má být podle části kontrolního orgánu ve střetu zájmů, proběhne už za méně než dva týdny.

hejhej ( 16. května 2021 16:27 )

Dvořák je nejhorší ředitel, jakého kdy ČT měla. Vyhovuje ovšem Bruselu. Proto jsou zprávy na ČT jen samé lži a manipulace s diváky. Protěžuje zlodějskou ODS, pidi stranu TOP09 a promuslimské piráty. Stačí odporný pořad s Moravcem ( stačilo mi vidět jednou asi před 2 roky) nebo uječenou Jílkovou. Pravda a názor, který není schvále se nesmí říct. A tomu ti pito.mci říkají nezávislé zpravodajství a ještě podvádějí s reklama a berou koncesionářské poplatky. Dvořák je odporný po všech stránkách- vizuálně i charakterově, ale za ten a milionové odměny udělá proti koncesionářským poplatníkům všechno - hnus!!!!

Staroduchodce ( 14. května 2021 11:06 )

Soudruh Dvořák řídící "ministerstvo propagandy" v jistých zájmech, utrácející bez kontroly miliardy, nepřímo řídí i Český rozhlas (viz jednostranné reportáže), kde by mu měl ppomoci další "bývalý ministr" soudruh Janeček, který se tlačí do dozorčí rady ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa