Skupina Arca Investments je od úterý 11. května oficiálně v úpadku, čímž spěje do hořkého finále příběh, který by se měl stát učebnicovým příkladem, jak nepodnikat se směnkami a dluhopisy.

Arca, založená a dříve spoluvlastněná slovenským finančníkem Pavolem Krúpou, a za kterou poslední léta vystupoval současný většinový vlastník Rastislav Velič, má závazky ve výši minimálně 18,6 miliardy korun.

Jediným zajištěným věřitelem je J&T Banka. Ta společně s věřiteli, zastoupenými advokátem Pavlem Kormanem, podala návrh na předběžné opatření, jímž by došlo k omezení nákladání s téměř veškerým majetkem skupiny. Soud v Praze tento návrh zamítl.

Nejsou to však snahy J&T Banky, na co by se mělo nejvíce upozorňovat. Na českém trhu nepochybně zanechá nejhlubší šrámy financování skupiny – Arca a její spřízněné firmy za sebou nechaly nesplacené směnky a dluhopisy za miliardy, které drží tisíce věřitelů po celé zemi.

Skupinu táhne ke dnu její velikost – tedy to, co jí dříve bylo ku prospěchu. Při prodeji směnek a dluhopisů se totiž oháněla právě svým rozměrem.

„Uměli to s lidmi. Pokaždé, když se někdo z prodejců na školení zeptal na zajištění nebo účetnictví, byl ujištěný, že Arca je veliká skupina s diverzifikovaným portfoliem působícím na trhu dlouho. Proč pochybuješ o Arce, nám říkali,“ rekapituloval pro Forbes jeden z prodejců, který si nepřál být jmenován.

Proč pochybuješ o Arce?

Sám disponuje výčtem klientů, kterým dluhopisy skupiny prodal, a kteří marně čekají na návrat alespoň části nominální hodnoty. Sebe přitom řadí mezi poškozené či lépe řečeno další oklamané ve finančním řetězci plném vzdušných zámků.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy se několik členů rodiny složilo na jednu směnku, nebo příběhy lidí, kupujících v dobré víře ve zhodnocení dluhopisy za peníze, které měli posléze v plánu investovat do výstavby vlastního domu.

Argument, že si věřitelé měli být vědomi rizika, začíná kulhat ve chvíli, kdy by došlo ke zjištění, že se Arca nechovala jako řádný hospodář. Právě na její počínání v tomto kontextu v bude v následujících týdnech a měsících nasměrován reflektor.

O tom, kdo, jak a zda bude uspokojen, rozhodne insolvenční řízení, přičemž to místní právě zahájil Městský soud v Praze (hlavní řízení se povede na Slovensku). Ten jmenoval insolvenčním správcem „matadora“ oboru Lee Loudu, známého například z insolvence OKD.

Volbu soud udůvodnil podle dokumentů z insolvenčního rejstříku primárně tím, že Lee Louda vede insolvenční řízení už dvou entit ze skupiny Arca: firem Františkovy lázně Savoy a Delia.

Je otázka, jaké postavení budou mít čeští věřitelé.

Jak upozorňuje advokát Jan Langmeier, zastupující přes 200 věřitelů Arca Investments, zmíněná oscilace mezi Českem a Slovenskem nemusí být pro zdejší věřitele zrovna přívětivou zprávou.

„Zatím je brzy a budeme si muset udělat detailní analýzu, ale mohlo by se stát, že pokud na Slovensku poběží hlavní insolvenční řízení, což v podstatě musí, výtěžek z prodeje majetku v České republice stáhne tamní insolvenční správce na Slovensko,“ vysvětluje Langmeier.

„A je otázka, jaké postavení pak čeští věřitelé, kteří se přihlásí do místního řízení, budou mít,“ dodává. Velikost majetku a hodnota majetku skupiny Arca je nadále velkou neznámou.