V hlasování o nedůvěře vládě není žádná chytračina. Zeman mi zopakoval, že ji nechá dovládnout v demisi do voleb, říká Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, proč Piráti nakonec přistoupili na to, že podpoří svolání schůze poslanců k vyslovení nedůvěry vládě. Konstatuje, že kabinet nemá důvěru voličů a kauzy na něj vyskakují jedna za druhou. „To už je neúnosné,“ říká Bartoš a dodává, co by nastalo, pokud by opoziční pokus o vyslovení nedůvěry uspěl.

Ještě před několika týdny jste hlasování o nedůvěře odmítali podpořit s tím, že nechcete dávat prezidentovi do rukou víc moci, než je nutné. Proč jste v tomto otočili? 

Je potřeba si uvědomit, že se debata o nedůvěře vede už dlouho, v roce 2018 jsme dokonce už dvakrát v souvislosti s auditem EU, střetem zájmů (Andreje Babiše) a kvůli kauze Čapí hnízdo pro vyslovení nedůvěry hlasovali. 

Vláda Andreje Babiše tak naši důvěru nemá a nikdy neměla. Její poslední kauzy ale překročily veškerou míru únosnosti, ať už jde o výmluvy vicepremiéra Jana Hamáčka k cestě do Moskvy, lhaní pana ministra Arenbergera ohledně jeho příjmů či samozřejmě závažný střet zájmů premiéra Babiše, který finálně potvrdil audit EU. 

Jsme přesvědčeni, že by vláda měla skončit. Chtěli jsme původně jít cestou předčasných voleb, což je za nás nejférovější varianta vůči voličům, ale nikdo kromě koalice Spolu - kdy jim za podporu děkuji - k tomu nebyl ochotný (k rozpuštění sněmovny je třeba 120 hlasů a tedy podpora i od vládních stran – pozn. redakce). Dalším logickým krokem je tak nedůvěra vládě. 

Pro mě je ale naprosto zásadní nekomplikovat nijak práci naší diplomacie a počkat s nedůvěrou do června, kdy má dojít k zásadnímu posunu v řešení bezpečnostní a diplomatické krize s Ruskou federací. Především nám jde o vyrovnání sil s Ruskem na ambasádách. Jejich zastoupení u nás je v poměru k tomu našemu u nich nelogické, neférové a navíc spousta diplomatů jsou zároveň rozvědčíci. 

Také proto chceme, aby se o nedůvěře nehlasovalo dřív, než skončí květen a bude jistota, že je na obou ambasádách parita a tím pádem důstojná pozice České republiky ve vztahu k Rusku. Myslím, že je to zodpovědný postoj, a jsem rád, že jsme na něm v rámci demokratické opozice našli shodu. Hlasování budeme směřovat na první týden v červnu, tedy až poté, kdy z naší země odejde požadovaný počet ruských diplomatů.

A co se stane, když se vám podaří vyslovit vládě Andreje Babiše nedůvěru?

Vláda bez důvěry musí podat demisi. Pak prezident rozhodne, zda demisi přijme a vládu pověří, aby dovládla do termínu řádných voleb, které se uskuteční v říjnu. A prezident Miloš Zeman deklaroval – a zda mu věříme, anebo nevěříme, si musí každý vyhodnotit – že nechá vládu v úřadě až do voleb.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Co Bartoš očekává, pokud opoziční plán uspěje?
  • O čem se bavil se Zemanem?
  • A co vyčítá komunistům a SPD?
sinfin.digital