Hlavní obsah

Předbíhat při očkování není podle policie trestné

Předbíhání při očkování proti covidu je proti pravidlům, ale není trestné. Tak lze popsat rozhodnutí českokrumlovské policie, která koncem dubna odložila trestní oznámení na již bývalého ředitele tamní nemocnice Jindřicha Floriána. Právo má kopii usnesení k dispozici. Ve stejném duchu rozhodla policie i v předešlých podobných případech.

Foto: Novinky.cz s Právo a archiv ČSSD

Zleva Zdeněk Kabátek, Jindřich Florián, Zdeněk Fink a Pavel Březovský

Článek

Oznámení podal advokát Radek Ondruš, který zastupuje spolek Moravský ombudsman z Brna. Občanskému sdružení vadilo, že někteří veřejní činitelé vakcínu určenou přednostně pro zdravotníky a seniory použili pro sebe, své příbuzné, zaměstnance i jejich příbuzné.

Zákonem je chráněno zdraví a životy lidí bez ohledu, zda patří do té či oné sociální či demografické skupiny
Božena Košnerová, policejní komisařka

Byl mezi nimi i ředitel Florián. Ten v nemocnici zavedl seznam lidí, kteří by mohli dostat přednostně vakcínu v okamžiku, kdy během dne zbude a hrozilo by její nevyužití a likvidace. Na seznamu byly zhruba dvě stovky lidí, třicet z nich vakcínu přednostně dostalo.

Florián se seznamem, kterému říkal depo, veřejně pochlubil s tím, že je to možnost, jak předcházet ztrátám nedostatkové vakcíny. Upozornil, že v té době nebyl jasný postup, co s nevyužitými vakcínami dělat. A v tom s ním souhlasila i policie.

Ředitel českokrumlovské nemocnice rezignoval, vakcíny dostávali známí

Domácí

„Že byly mezi náhradníky ředitelem nemocnice zařazeny osoby z řad příbuzných zaměstnanců nespadající mezi skupiny určené pro fázi 1 A (senioři, zdravotníci), je sice zarážející, nicméně na druhou stranu pochopitelné,“ konstatovala v usnesení z 27. dubna policejní komisařka Božena Košnerová.

Míní, že v jednání Floriána nelze spatřovat žádný trestný čin, který oznamovatelé zmiňovali. Podle nich přitom předbíháním mohlo dojít k těžkým následkům, či dokonce úmrtí lidí.

„Ten, kdo místo očkování ohroženého důchodce umožní naočkovat svého kamaráda, známého či osobu blízkou, může nepřímo zapříčinit smrt toho, kdo vakcínu skutečně potřebuje,“ uvedli autoři oznámení.

Předbíhali při očkování, teď čelí trestnímu oznámení

Koronavirus

Podle závěrů policie tomu tak ale není. „V trestním zákoníku je chráněno zdraví a životy lidí bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou příslušníky té či oné sociální, demografické nebo jiné skupiny. Aplikace vakcíny pomáhá nemoc covid-19 zmírnit, popř. odvrátit. Jinými slovy je nepodstatné, komu byla očkovací látka aplikována,“ uvedla policistka.

Sám rezignoval

V jednání ředitele nemocnice policejní komisařka spatřuje pochybení v tom, že postup „byl jednoznačně v rozporu s obecnými metodickými materiály upravujícími očkování proti nemoci covid-19 v ČR, v rozporu s metodikou Jihočeského kraje“ a také v rozporu s pokynem hejtmana.

Podle komisařky však nejde o nic trestného, maximálně by se měl Florián zodpovídat svým nadřízeným, tedy zřizovateli nemocnice. „To vše ovšem jako kázeňský anebo pracovní prohřešek,“ dodala vyšetřovatelka s tím, že toto pochybení připustil i Florián, který 18. ledna rezignoval. Florián nebyl jediný, na koho trestní oznámení spolku mířilo.

Očkování proti covidu-19 bude nutné zopakovat

Koronavirus

Dotklo se mj. i ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka, krajského radního pro zdravotnictví v Hradci Králové Zdeňka Finka či šéfa Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského. U všech konstatovala policie totéž, tedy že nešlo o trestný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám