První video, které ukazuje, jak loví krakatice

12. 5. 2021 – 20:45 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

První video, které ukazuje, jak loví krakatice
Kresba krakatice obrovské (Architeuthis dux), jednoho z největších hlavonožců. | zdroj: Profimedia

V prvním videu svého druhu zachytili oceánologové lovecké chování krakatice obrovské. Poprvé odhalili, jak vlastně tento dravec útočí na svou kořist.

Krakatice obrovská (Architeuthis dux) je tajemný přízrak z temných hlubin oceánů. Jen vzácně bývá pozorována ve svém přirozeném prostředí.

Tým vědců pod vedením Nathana Robinsona z Oceánografické nadace ve Španělsku byl prvním, který sledoval krakatici při lovu. Ve videu, které tým pořídil, vidíte, jak krakatice svými chapadly útočí na světélkující návnadu.

Nahlíženo lidskými měřítky je to bizarní hlavonožec. Krakatice obrovská dorůstá více než deseti metrů. Největší jedinec, změřený a zvážený v roce 1879, byl dlouhý 17,37 metru a vážil 907 kilogramů. Krakatice má také (spolu s kalmarem Hamiltonovým) největší oko v živočišné říši. Jeho průměr měří přes třicet centimetrů, je tedy větší než lidská hlava.

O životě tohoto tvora, jednoho z největších hlavonožců, se ví málo. Tušíme jen, že žije v temných hloubkách od 200 do 1200 metrů a živí se hlubomořskými rybami, nebo různými druhy olihní a jinými hlavonožci.

Poprvé se živou krakatici obrovskou podařilo vyfotografovat ve vodě až v roce 2004 v severním Pacifiku jihovýchodně od Japonska v hloubce 900 m. Nafilmována ve svém přirozeném prostředí byla až v roce 2013 u japonského souostroví Ogasawara.

Lákali ji na světélkující medúzu

Tým Nathana Robinsona sestrojil k pozorování krakatic robotickou ponorku vybavenou speciální kamerou. Protože oči obrovských chobotnic jsou optimalizovány tak, aby viděly modré světlo s kratší vlnovou délkou, použili vědci červené světlo s delší vlnovou délkou, aby krakatici nevyplašili.

Vědci zkoušeli několik typů návnad. Od hlubokomořských živočichů až po  falešnou medúzu, vybavenou umělou bioluminiscencí, jakou vyzařuje medúza atolla (Atolla wyvillei). Nevěděli, zda obří hlavonožci loví medúzy. Předpokládali však, že mohou být přitahovány světélkováním, které medúzy spouští v ohrožení a které může znamenat, že jsou napadeny něčím větším, co krakatici chutná.

Ponorku s návnadami začali badatelé v roce 2014 spouštět do hloubky 557 až 950 metrů v Mexickém zálivu poblíž Baham. Během příštích let zaznamenali několik útoků chobotnic. Nejčastěji to byly chobotnice Promachoteuthis sloani a Pholidoteuthis adami.

Až v roce 2019 natočili vědci krarakatici Architeuthis dux, která se několikrát objevila u ponorky. Bylo to mládě, jeho hlava měřila 1,7 metru. Útok tohoto živočicha můžete vidět ve videu.

Nečíhá, pronásleduje kořist

Video prokazuje, že krakatice jsou vizuální lovci a ignorují čichovou návnadu, která byla v tomto případě umístěna poblíž ponorky (v čase 0:17). Co víc, video naznačilo, že neplatí předpoklad o krakaticích útočících z úkrytu. Hlavonožec na snímku návnadu na plující ponorce pronásleduje, chová se jako aktivní lovec.

Poznatky z pozorování krakatice vědci publikovali v žurnálu Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers.

Zdroje:
ScienceAlert, Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers

Nejnovější články