Jolana Voldánová patřila celá léta k nejpopulárnějším tvářím České televize, především díky tomu, že moderovala zpravodajský pořad Události. Když před časem ohlásila svůj nečekaný odchod, bylo to pro mnohé překvapení a několik dnů se spekulovalo, co za ním mohlo stát. Již tehdy se ale nechala slyšet, že nevylučuje svůj návrat na obrazovku. Naposledy se na ni vrátila coby mluvčí „Sčítání lidu 2021“.

-reklama-


Dodnes se spekuluje o tom, proč vlastně Jolana Voldánová z České televize odešla. Podle jedné verze sehrál při jejím rozhodování zásadní fakt, že z ČT odešla kvůli neshodám s vedením její blízká kamarádka Daniela Drtinová. Sama Voldánová ale své rozhodnutí vysvětlovala jinak. Když v červnu 2013 oznámila divákům ČT, že končí, zdůvodnila to tím, že ve zpravodajství působila dvacet let a že se má v nejlepším přestat.

V několika rozhovorech se pak přiznala, že u ní zafungoval určitý syndrom vyhoření a že jí televizní obrazovka vůbec nechybí. „Po zpravodajství se mi opravdu stýskat nebude,“ nechala se například slyšet v Českém rozhlase a prozradila, že by chtěla vyzkoušet jiné věci, mít čas také na něco jiného, než na práci a stát se svojí vlastní šéfovou.

Kdy, když ne teď?

„Kdy, když ne teď?,“ říkala si stále častěji. Svého rozhodnutí prý dodnes nelituje. Je totiž docela pravděpodobné, že k jejímu náhlému zmizení z obrazovky přispěly všechny tři uvedené důvody. To, že v České televizi nebyla zcela spokojená, prozradily i další indicie. O svém odchodu dokonce uvažovala již v roce 2011, tedy v době, kdy začal veřejnoprávní stanici řídit nový ředitel Petr Dvořák Tehdy si svojí pozicí v ČT nemohl být jistý prakticky nikdo. Změny, které zaváděl, jí byly dost proti srsti. Dvořák totiž nezapřel svoji praxi z komerční televize Nova. Ale Voldánová se nakonec v Událostech udržela ještě dva roky. Poté si od televize na pár měsíců odpočinula a do ČT se na půl roku vrátila, když zaskakovala za svoji kolegyni Martinu Hynkovou v magazínu „Sama doma“.

Rande a Kafe s Jolanou

Skutečně se jí podařilo vyzkoušet si něco jiného, i když ve většině případů šlo opět o moderování. V pardubickém rozhlasovém studiu například uváděla vlastní talk show „Rande s Jolanou“ a v jedné internetové televizi obdobný pořad „Kafe s Jolanou“, v němž zpovídala zajímavé osobnosti i celebrity. A navíc si splnila i svůj sen být herečkou, byť si zahrála pouze s ochotníky. S představením „Sladké tajemství“ s nimi kočovala po celé zemi. A dokonce se načas vrátila do České televize jako moderátorka publicistického pořadu „Otisky doby“, který reagoval na aktuální společenská témata, například exekuce, nízké důchody, problémy samoživitelů, apod.

Sčítání lidu

Nyní ji můžeme na televizních obrazovkách načas vidět jako mluvčí projektu „Sčítání lidu 2021“, který pro ni je velmi náročný. Na vlastní kůži si totiž vyzkoušela krizovou komunikaci, tím spíše, že na začátku měl tento projekt velké technické problémy. „Ten první den byl opravdu náročný, lidi mi nadávali. Říkala jsem si, to je opravdu síla, do čeho jsem se pustila,“ přiznala se v pořadu Face to Face televize Seznam. Ale na druhé straně je vděčná, že se naučila něco jiného, a že se zúčastnila tak významného projektu. Díky této funkci se objevila i v talk show „7 pádů Honzy Dědka“, kde samozřejmě, jak jinak propagovala sčítání lidu.

-reklama-

Adéla Hofmanová
Adéla Hofmanová vystudovala žurnalistiku a věnuje se především kulturní publicistice. S webem TV guru externě spolupracuje od roku 2020 a za tu dobu publikovala téměř tisíc příspěvků, které si přečetlo přes padesát milionů čtenářů. Snaží se je upozorňovat na kvalitní televizní pořady a naopak si bere na paškál brak, které tuzemské i zahraniční kanály produkují stále víc.