Chráněný účet bez karty. Jedna z bank bude k dlužníkům přísnější

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 5. 2021 | 6 komentářů
Nezabavitelné minimum má být díky chráněnému účtu opravdu nezabavitelné. Jenže v Air Bank k němu nedají platební kartu.
Chráněný účet bez karty. Jedna z bank bude k dlužníkům přísnější

Zdroj: Shutterstock

Chráněné účty mají skoncovat se současnou praxí, kdy nezabavitelné minimum ve skutečnosti není nezabavitelné. Banky je začnou zakládat letos v červenci.

Autoři schváleného zákona – poslanci Kateřina Valachová (ČSSD) a Patrik Nacher (ANO) – si od něj kromě jiného slibují, že lidé s více exekucemi nebudou odcházet do šedé ekonomiky, kde se neplatí daně. S chráněným účtem dostanou jistotu, že jim nezabavitelné minimum zůstane.

Nemilé překvapení však na zájemce čeká u Air Bank, která jinak bývá ke klientům vstřícnější než řada konkurentů. Chráněný účet totiž – bude přinejmenším zpočátku – zakládat bez platební karty. Ostatní banky přitom karty k těmto účtům vydávat budou, jak si web Peníze.cz u nich ověřil.

S chráněným účtem od Air Bank tak nepůjde třeba platit za nákupy v obchodech. Peníze, které jim po exekuci zbydou, budou moci lidé jenom převádět na jiné účty, nebo si vybrat hotovost v bankomatech Air Bank přes speciální kód, který jim banka na požádání vydá na pobočkách.

Seznamte se

Zdroj: Shutterstock

Jak bude novinka v praxi fungovat a komu pomůže, vysvětluje v rozhovoru poslankyně Kateřina Valachová, spoluautorka zákona

Nová cesta z dluhové pasti? Takhle má fungovat chráněný účet

Proč Air Bank jako jediná nechce karty k chráněným účtům vydávat? „Vyvíjíme speciální účet, který klientům se zájmem o chráněný účet otevřeme. Naše vývojové kapacity, které nejsou neomezené, v tuto chvíli alokujeme na funkce, které jsou pro jeho využívání podstatnější,“ odpovídá mluvčí banky Jana Pokorná. Odkazuje na krátký čas, který banky na přípravu nového typu účtu mají. 

Konkrétně se teď Air Bank zaměřuje na to, aby dokázala převádět peníze z blokovaného účtu na chráněný účet v co nejrychlejších termínech. V praxi budou banky zakládat chráněný účet jako další konto k už existujícímu klasickému běžnému účtu, který bude nejprve muset obstavit exekutor. Zřízení chráněného účtu musí schválit exekutor, který dá také bance seznam účtů, z nichž lze peníze na chráněný účet převádět.

Stejný vývoj nicméně musí zvládnout i další banky, které omezení týkající se karet nechystají. Bankám se navíc podařilo prosadit odklad. Chráněné účty, o jejichž vzniku politici dlouho mluvili, měly banky původně zakládat už od dubna. Protože to ale některé nestíhaly, odložili poslanci jejich vznik na červenec. Spolu s odkladem poslanci schválili třeba i prodloužení stopky mobiliárních exekucí do konce června.

Zpátky k Air Bank. Karty prý možná časem nabídne i ona. „Vydávání platebních karet k tomuto speciálnímu chráněnému účtu se do budoucna nezříkáme. V individuálních případech budeme umět platební kartu manuálním procesem vydat,“ říká Pokorná.

Podle ní je důležité zmínit i to, že chráněné účty jsou určené jen na omezenou dobu využívání. „Exekuční proces, pro který je určen chráněný účet, trvá obvykle jen v řádu měsíců. Nejedná se tedy o službu, kterou by většina klientů využívala několik let. Po ukončení klientovy exekuce uzavřeme jeho chráněný účet, ale on bude moct už zas dál využívat svůj standardní účet, kde platební kartu už pravděpodobně má,“ vysvětluje mluvčí.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Podle Radka Hábla, ředitele Institutu prevence a řešení předlužení, je takový argument lichý. „Nevidím jediný důvod, proč by se k chráněnému účtu neměly vydávat platební karty. Argumentace, že se jedná o dočasnou službu, nemůže obstát. Řada lidí sice splatí svou exekuci relativně rychle, ale většina je v exekuci naopak velmi dlouho. Více než 2,5 milionu aktuálně běžících exekucí je vedeno déle než tři roky,“ zdůrazňuje.

Mluvčí Air Bank naznačuje, že bude záležet i na skutečném zájmu klientů o založení chráněného účtu. „Už několik let máme povinnost poskytovat i takzvaný základní účet, ale zájem klientů o něj je nulový. Proto naše vývojové kapacity v tuto chvíli směřujeme do oblastí, kde už nyní víme, že je klienti využijí. Jejich reálný zájem o chráněný účet budeme sledovat,“ říká Pokorná.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2021 8:34, Vysmech

Takto je fakt humus banka. Pry banku muzeme mit radi. Poplatek 35 kc vyber z atm - tak to bezte do riti- odesel sem hned co zrusili top3 garanci naporad! O to jsem mel bonusovy urok +0,2 kdyz sem si zakladal ucet jako jeden z prvnich

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2021 12:12, Tomáš Marný

No mám pocit, že momentálně v top3 jsou i bez té garance...

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services