Se stavebním zákonem by bylo nejlepší začít nanovo, zní od expertů

Události, komentáře: Debata o stavebním zákonu (zdroj: ČT24)

Poslanci ve čtvrtek už potřetí nedokončili debatu o novém stavebním zákonu. Opozici vadí hlavně plánovaný vznik Nejvyššího stavebního úřadu a přesun agendy pod stát. Podle advokáta Petra Svobody představuje nový stavební zákon obrovské nebezpečí pro českou krajinu, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek v Událostech, komentářích hovořil o nutnosti jednoho moderního stavebního předpisu pro celé Česko, který by zohledňoval potřeby velkých měst.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se prostřednictvím státní správy podaří povolovací řízení zrychlit. Výhrady k některým návrhům ale mají také ministři kultury a životního prostředí. Podle nich oslabí pozice památkářů nebo ochránců přírody. Sněmovna se má k návrhu vrátit koncem května.

Advokát Petr Svoboda z Právnické fakulty Univerzity Karlovy napsal, že novela stavebního zákona představuje největší nebezpečí pro českou krajinu za posledních 40 let. Podle něj to není zbytečný poplach. Mluví o technokratickém prostředí, kde budou rozhodnutí úředníků přezkoumávat nadřízené stavební úřady.

„Koncepční podstata spočívá v tom, že klíčové otázky ochrany životního prostředí budou ve stavebních řízeních posuzovat stavební úřady podřízené Nejvyššímu stavebnímu úřadu, a tedy nikoliv specializované odbory podřízené ministerstvu životního prostředí a ministerstvu zemědělství, jako tomu bylo za posledních 40 let – a připomínám i v době hluboké totality,“ řekl Svoboda.

Nutný je konsenzus napříč politickým spektrem

Předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek uvedl, že komora podala ke stavebnímu zákonu přes sto připomínek, ne všechny byly přijaty.

„Například naprosté zjednodušení projektové dokumentace povede také k tomu, že nebude detailní nebo přiměřeně podrobná dokumentace, aby se mohl schvalovat třeba technologický vliv technologie na životní prostředí. Takže s tím nesouhlasíme,“ sdělil Špalek, který mluvil také o nutnosti jednoho moderního stavebního předpisu pro celé Česko, který by ale zohledňoval potřeby konkrétních měst.

Podle Svobody se musí s přípravou zákona začít nanovo. „Musíme začít úplně znovu a úplně jinak, a to ne tím způsobem, že svěříme přípravu zákona podnikatelskému svazu. To je první klíčová věc,“ míní. Zákon podle něj mohou připravovat experti z univerzit, jeho základ potom tvořit specializovaní legislativci z ministerstev či z Úřadu vlády. Na tématu by měl být také konsenzus napříč politickým spektrem, což se podle Svobody nestalo.

Špalek s nutností konsenzu souhlasí. „Samozřejmě nejde překlopit celý právní řád kupříkladu našeho největšího souseda Německa do našeho právního řádu. Nicméně jestliže vytváříme takto složitý právní předpis, tak bych si dovedl představit, že by se kupříkladu udělal pilotní projekt v jednom kraji,“ prohlásil. To se ale podle něj nestalo a za dané situace už to ani nejde.