Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Americká inflace dopadla na českou korunu, akcie i dluhopisy. Dolaru se daří

Rozbřesk: Americká inflace dopadla na českou korunu, akcie i dluhopisy. Dolaru se daří

13.05.2021 9:04, aktualizováno: 13.5. 9:54
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Česká koruna se zasekla. Za “brzdu” na hranici 25,50 EUR/CZK zatáhl nový globální strašák - vysoká inflace. Americká dubnová inflace překvapila výrazně vyšším výsledkem, když vyskočila na 4,2 %. To je nejvyšší hodnota od roku 2008 a výsledek překonal i ta nejvyšší očekávání v průzkumu agentury Bloomberg. Svět se nyní dělí na tábory. První, podobně jako většina bankéřů Fedu, říká, že nárůst inflace je dočasný a není třeba se bát. Druhý tvrdí, že vysoká inflace po odeznění pandemie jen tak nezmizí a Fed na ni bude muset reagovat rychlejším utažením měnové politiky. Kdo má pravdu?

To je v tuto chvíli zatím těžké rozsoudit. Poslední inflační čísla ale jednoznačně nahrávají spíše sázkařům na trvale vyšší inflaci. Ostatně za rychlejším růstem cen v USA stojí nejen dražší pohonné hmoty a potraviny, ale i jádrová inflace, která je nejvyšší od roku 1981.My zatím spíše věříme v dočasnost globálního inflačního šoku. Pokud se však pleteme, bude to mít dopad i na náš relativně optimistický pohled na korunu. Proč? Koruně v tuto chvíli hraje do karet řada faktorů. Hospodářství v druhé polovině roku čeká relativně rychlé oživení (restart reálné konvergence), exportéři jsou relativně málo “pojištěni” proti silnějšímu kurzu (úroveň zajištění je nejnižší za poslední čtyři roky) a současně ČNB pravděpodobně v tomto roce bude jednou z prvních centrálních bank ve vyspělém světě, která zvýší úrokové sazby. A právě zde mohou sázkaři na silnější korunu paradoxně narazit. 

koruna inflace sazby ekonomika

Vidina vyšších českých sazeb má daleko menší kouzlo, pokud by souběžně s nimi měly jít brzy vzhůru i sazby na hlavních trzích (například v USA). A toho se řada globálních hráčů kvůli inflaci začíná obávat. Po včerejších inflačních číslech se sázky na první růst amerických sazeb posunuly už na konec roku 2022. To se nejen koruně, ale v zásadě všem rizikovým aktivům dvakrát moc nezamlouvá. 

*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího dopoledne pokusila o útok na hranici 25,50 EUR/CZK, avšak odpoledne zveřejněná vysoká americká inflace ji v tomto úsilí zastavila. Měnový pár pak vyskočil vzhůru zhruba o 10 haléřů a usadil se v okolí 25,60. Obavy z inflace však nezasáhly pouze devizový trh, ale i ten bondový a peněžní, kde se začalo počítat s rychlejším zvyšování úrokových sazeb ČNB (více viz úvodník).

Zahraniční forex
Amerika včera rozšířila sérii pozitivních inflačních překvapení ve světě, když dubnová inflace vyskočila na nečekaně vysokých 4,2 %. Ostře sledovaná jádrová (meziroční) inflace navíc zrychlila na 3,0 %. V reakci na to dolarový peněžní trh okamžitě upravil svá očekávání a nyní již počítá s prvním zvýšením sazeb Fedu na konci roku 2022. Reakce eurodolaru byla relativně opatrná - zřejmě i proto, že následné komentáře centrálních bankéřů z Fedu (Clarida, Bostic) byly stále velmi umírněné a opakovaly mantru o dočasnosti inflačního nárůstu.

Pro trhy je nyní velmi nepříjemné, že se nabourává dlouhou budovaný narativ, že inflační skok po uvolnění ekonomiky nebude dramatický, a pokud už bude vidět, tak bude jen jednorázový (což zpochybňuje zrychlující jádrová inflace). Za této situace může i eurodolar velmi citlivě reagovat na další proinflační data (dnes odpoledne výrobní inflace a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti) či eventuální jestřábí výroky z Fedu.

Akcie
Vysoká americká inflace poslala trhy dále jižním směrem a jako již stabilně, nejhůře se dnes dařilo technologiím. Příklady za všechny: Apple -2,5 %, Alphabet -3,1 %, Amazon -2,2 %, Microsoft -2,9 %. Jediný sektor, který se udržel v zeleném, byla energetika (+0,1 %). Na tu působila rostoucí cena ropy spojená s neočekávaným propadem zásob této komodity v USA. Relativně dobře se dařilo i finančním institucím. Oslabení o 1,3 % byl v optice zbytku trhu dobrý výsledek.


 
 

Čtěte více:

PlayStation, pračky, zubní kartáčky i těžba kryptoměn. Čipy chybí všude a podle analytiků nejméně do roku 2023 budou chybět dál
12.05.2021 17:10
Současný globální nedostatek čipů by mohl trvat až do roku 2023. Podle...
Guru stock-pickingu radí
13.05.2021 6:08
Vybírání jednotlivých akciových titulů vypadá jako jednoduchá hra, úsp...
Tesla ruší platby v bitcoinech. Musk je znepokojen dopadem jejich těžby na životní prostředí
13.05.2021 8:23
Výrobce elektromobilů Tesla přestane přijímat platby za auta v digitál...
Emisní povolenky pokořily další rekord, cena se vyšplhala nad 55 eur
13.05.2021 8:28
Cena emisních povolenek v Evropské unii včera poprvé překročila 55 eu...
Trhy dnes otevřou červené, Tesla ruší platby v bitcoinech
13.05.2021 8:50
Včerejší data inflaci v USA otřásla řadou aktiv. Tesla ruší platby v ...

Váš názor
  • Americká inflace dopadla na českou korunu!
    13.05.2021 13:45

    jejda!! americká inflace dopadla na českou korunu, nebýt toho byl by dnes již kurz 16.66!!! Ale to nic!!! ČNB v tomto roce bude jedinou z centrálních baněk ve vyspělém světě, která zvýší úrokové sazby a to tak vysoko, že už během prvního pololetí roku posílí česká koruna na úroveň dolaru 1:1. Pokud se však pleteme, bude to mít dopad i na náš relativně optimistický pohled na korunu. Proč? Koruně v tuto chvíli hraje do karet řada faktorů. Jedním z nich je jestli nedostane výběrčí faltynko průjem, celá politická garnitura u moci by se z toho mohla posr@t a s nima i koruna. Druhým faktorem je aby zlodědek měl dostatečné množství plen a nestačil tak celou situaci posr@t sám!!! Dalším faktorem je, aby babiška neskončila nedejbože v kriminále spolu s maturantem hamačko a aby alenka nedostala zánět omladnic a ohanbí. Velkým faktorem bude také vítězství pirátů. Dejte si věci dohromady - babiš - pobyt v maroku - v zemi pirátů - vznik pirátské strany v čr - přechod moci od babišky k pirátům!!? kdo je v pozadí?! V maroku piráti unášeli lidi a prodávali do otroctví?!? tak se máme na co těšit. Žijeme v česku, kde jedno hov@do střídá ještě větší druhé hov@do a dobré časy v nedohlednu!!
    oradapoisson
  •  
    13.05.2021 9:15

    no, to jenom aby inflační Kačka nezačala pěkně padat.....nevěřím tomu, že ta bláznivá fiskální americká politika nebude mít dopad.....jsem zvědav co na to kašpaři z ČNB, jsou docela v klídku.....
    abc1
    •  
      13.05.2021 10:05

      Správně tištěné a půjčené peníze astronomickým výšinám, musí logicky mít dopad na běžný život a ekonomiku. A to at už tady v EU nebo za kaluží v USA. Navíc v mnoha případech se ty “Umělé Peníze” utratily bez rozvahy, zbytečně a bez vidina návratu. Teda návrat pouze přes zvýšení cen a daní a to první se již začalo projevovat. Takže s tím nenadělá nikdo nic.
      Čert
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university