TOPlist

Šance pro Huawei? Xiaomi bylo vyškrtnuto z černé listiny USA

Čínští výrobci smartphonů nemají v USA na růžích ustláno. Své by o tom mohly vyprávět společnosti Huawei či ZTE, které sankce amerického ministerstva obchodu prakticky vymazaly ze světa. Horké chvíle zažívala i firma Xiaomi, která se na začátku letošního roku dostala na černou listinu USA a mohla přijít o veškeré americké investice. To však ještě stál u kormidla Spojených států Donald Trump.

Nový prezident = nová pravidla

Trump zařadil Xiaomi na černou listinu a bez důkazů ji nazval firmou čínské komunistické armády. Proti tomu se Xiaomi ostře ohradilo a americkou vládu zažalovalo – žádné vazby na vládu nebo armádu Číny neexistují, veškerá rozhodnutí provádějí spoluzakladatelé společnosti. Kromě toho tři z nejvýznamnějších akcionářů Xiaomi tvoří americké investiční skupiny.

Xiaomi Mi 11 010

Administrativa Joe Bidena společně s ministerstvem obrany pochopily, že Xiaomi bylo na černou listinu umístěno neoprávněně a jakýkoliv soudní spor by vedl k americké prohře. Z tohoto důvodu došlo ke stažení Xiaomi z černé listiny, a dokonce byl vydán soudní příkaz, který má zabránit nenapravitelné újmě v případě, že by došlo k jakémukoliv obchodnímu omezování společnosti.

Na Huawei stále dopadají tvrdé sankce

V případě Xiaomi se tak jedná o happy end, s Huawei se však podobná situace zřejmě opakovat nebude. Huawei není na černé listině, ale rovnou na tzv. entity listu, který znemožňuje jakoukoliv spolupráci s americkými firmami a využívání amerických komponent. V tomto případě bude zřejmě Bidenova administrativa nadále důsledná, před nedávnem totiž omezující zákon z roku 2019 ještě rozšířila o položku, která zakazuje telekomunikačním společnostem nakupovat zařízení od Huawei a dalších firem představujících bezpečnostní riziko.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku