Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Látka obsažená v avokádu může být cestou k šetrné léčbě leukémie

Ilustrační foto: Unsplash

Schopnost avocatinu B zničit enzym, který je pro růst rakovinných buněk nezbytný, z něj dělá žhavého kandidáta k léčebnému využití. Objev byl dílem náhody – vyplynul ze zkoumání vlivu této látky na prevenci obezity a cukrovky. Díky tomu už existují data, že tělu ve větším množství neškodí.

Výzkum se zaměřil na akutní myeloidní leukémii (AML), která je velmi agresivní a postihuje lidi ve věku nad 65 let. Pěti let po diagnóze se dožije pouze každý desátý pacient. Buňky tohoto typu leukémie mají ve svém metabolismu vyšší množství enzymu jménem VLCAD, který je zodpovědný za jejich přežití. V rámci výzkumu publikovaného v časopise Blood se poprvé dostal do středu pozornosti při hledání, jak rakovinné bujení zpomalit.

Vědci už dříve zkoumali účinky avocatinu na cukrovku a obezitu. Ilustrační foto: Freepik

Tým kanadských a amerických vědců prověřoval látky přírodního charakteru s léčivými účinky neboli nutraceutika. Avocatin B, tukovou molekulu typickou jen pro avokáda, zkoumali už dříve v souvislosti s prevencí cukrovky a zvládáním obezity. Ukázalo se však, že je také nejlepším inhibitorem enzymu VLCAD. Z předchozích studií mají vědci prokázáno, že tělo větší množství této látky velmi dobře toleruje.

Lidé s akutní myeloidní leukémií jsou ve většině případů léčeni pouze paliativní péčí založené na tlumení bolesti. Zbytek prochází medikální léčbou nebo chemoterapií, které jsou pro pacienty rizikové. „Je tady motivace najít méně toxická léčiva, která bychom mohli použít. Dosavadní výsledky vytváří podmínky pro použití molekuly avocatinu B v klinických studiích na lidech,“ dává pacientům naději na přirozenější přístup k léčbě Paul Spagnuola, jeden ze spoluautorů studie z Guelphské univerzity.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…