Bitcoin se propadl, přestala ho přijímat Tesla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 5. 2021 | 14 komentářů
Bitcoin se propadl, přestala ho přijímat Tesla

Zdroj: Lukasz Stefanski/Shutterstock

Cena bitcoinu se propadla v jednu chvíli téměř o pětinu. Trhy tak reagovaly na sdělení Elona Muska, že jeho Tesla přestává přijímat platby v bitcoinech, protože k jeho těžbě je často využívána elektřina z fosilních paliv, nejvíce z uhlí.

Bitcoin se poté dostal na nejnižší cenovou úroveň od začátku března, následně se trochu oklepal a kolem desáté dopolední ztrácí za poslední den zhruba desetinu a podle webu coinmarketcap.com se průměrně obchoduje za cenu kolem 50 700 dolarů.

Podobně reagovala i většina dalších kryptoměn. Například Ethereum se vrátilo pod hranici 4000 dolarů. I tak je jeho cena více než čtyřnásobná oproti začátku roku 2021.

Srovnejte si to s námi

Kryptoměny za sebou mají měsíce rychlého růstu. Pomohl k tomu právě i Musk a jeho Tesla, když v únoru oznámila, že na začátku roku 2021 investovala do největší kryptoměny 1,5 miliardy dolarů a také oznámila, že ji začne přijímat k platbám za své vozy

Platby teď pozastavila, nakoupené bitcoiny ale neprodává. Automobilka k tomu uvedla, že kryptoměnám dál věří, ale že jejich budoucnost nesmí vycházet z velkých dopadů na životní prostředí. Transakce v bitcoinech Tesla začne opět přijímat v okamžiku, kdy jejich těžba bude udržitelnější. 

V prohlášení Tesla také zmínila, že se poohlíží po kryptoměnách, které k transakcím používají výrazně méně energie než bitcoin. Nebyla ale konkrétní. Zatímco celý trh kryptoměn je dnes ve výrazně červených číslech, o desítky procent dopoledne rostly virtuální měny Aave, Kusama, Synthetix nebo Nano.

Těžba bitcoinů podle vědců z univerzity v Cambridgi za rok spotřebuje zhruba tolik energie jako celé Norsko. Asi dvě třetiny těžby jdou za těžaři v Číně, kteří většinou používají elektřinu právě z fosilních paliv.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2021 12:29, HonzaB

Docela se divím, když se Amíci tak rádi žalují a soudí, že toho hajzlíka už konečně někdo pořádně neoholí u soudu. Bylo by z čeho brát. Učebnicovější manipulace trhem se bude těžko hledat.
To si jako energetické náročnosti BTC všiml až teď?

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services