Válka v Izraeli: Třetí mrakodrap se zhroutil, desítky obětí

Přidat na Seznam.cz

Mezi Izraelem a Palestinci vypukla pravidelná válka. Obě strany vystřelily na nepřítele stovky raket, které zasáhly také nevinné civilisty.

70 lidí, včetně několika dětí, již zemřelo v pásmu Gazy a na straně Izraele je sedm obětí. Výbuch způsobil zhroucení třetího mrakodrapu v pásmu Gazy. Byly zveřejněny nahrávky ukazující, jak se mrakodrap Al-Shoruk, který byl ústředím palestinské televize Al-Aqsa, zhroutil jako domeček z karet. V ulicích se lynčuje. Mezinárodní trestní soud (ICC) vyjádřil znepokojení nad tím, že na Středním východě dochází k válečným zločinům.

70 obětí na palestinské straně a 7 na izraelské straně – to je současný záznam pravidelné války na Středním východě. Začalo to znemožněním přístupu Arabů do staré části Jeruzaléma během ramadánu a skupina židovských obyvatel podala u soudu žádost o vysídlení palestinských rodin z jednoho z jeruzalémských statků. To vyvolalo protesty Palestinců. Vedlo to k nepokojům a bitvám s policií. Nakonec v pondělí v Jeruzalémě kvílely sirény a začaly raketové útoky Hamásu. Izrael odpověděl stejně. Výsledkem bylo, že rakety začaly létat ze strany na stranu. Oběti se množí, včetně nevinných civilistů. Ostřelováním se zhroutily tři výškové budovy v pásmu Gazy. Záznamy ukazující, jak mrakodrap Al-Shoruk padá k zemi.

Izrael také zabil tucet vysoce postavených velitelů Hamásu. V ulicích se lynčuje, ve městě Lod skupina mužů vytáhla z auta Araba a tvrdě ho zbili. Mezinárodní trestní soud (ICC) vyjádřil znepokojení nad tím, že na Středním východě dochází k válečným zločinům, přestože přímo neobvinil žádnou ze stran konfliktu. „S velkým znepokojením zaznamenávám eskalaci násilí na Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma a kolem Gazy, a možnost spáchání trestných činů podle Římského statutu,“ napsal na twitteru právník Fatou Bensouda.