Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Nový videoklip Dagmar Voňkové předznamenává vinylové vydání úspěšné Archy

Dagmar Voňková na festivalu Struny podzimu 2018 foto: Petra Hajská

Legendární zpěvačka a kytaristka Dagmar Voňková slaví 13. května narozeniny. Producent a vydavatel jejího posledního alba Archa Petr Ostrouchov jí spolu s režisérkou Majou Hamplovou připravili dárek – videoklip k písni Tobě, kterou na albu zpívá v doprovodu osmičlenné kapely a v aranžmá Marcela Bárty (Vertigo). Videoklip uvádí portál Lidovky.cz v premiéře.
  10:00

Album Archa vyšlo na podzim loňského roku. Je záznamem unikátního koncertního vystoupení, na němž Dagmar Voňkovou, jinak bytostnou sólistku a solitérku, v roce 2018 v pražském Divadle Archa doprovodila osmičlenná kapela složená z vynikajících hudebníků a hostující Lenka Dusilová.

Nahrávka sklidila nadšené ohlasy recenzentů i posluchačů. Například Lidové noviny napsaly: „Toho večera se v Divadle Archa tleskalo dlouho a vestoje. Je dobře, když si můžeme připomenout, že tomu tak bylo plným právem.“ Momentálně je Archa nominována na cenu Anděl v kategorii Folk, vyhlášení vítězů proběhne na konci května.

Sama Dagmar Voňková o albu v rozhovoru s Lenkou Dusilovou pro Magazín UNI řekla: „Musím ti říct, že jak jsem výjimečně měla možnost hrát s opravdu úžasnými muzikanty, tak je to úplně nejblíž mým představám. Nevím ani, komu poděkovat. Jim všem. A někam nahoru. Že se to sešlo a že jsem měla možnost tak zestárnout a takový zážitek dostat k narozeninám.“

Do hlavní a jediné role osmiminutového jednozáběrového filmu obsadila Maja Hamplová (mimo jiné nositelka ceny Anděl za videoklip Vladimíra Mišíka k písni Jednou) herečku Elišku Křenkovou, nositelku ceny Český lev za film Všechno bude. Kameramanem videoklipu je Martin Douba, choreografkou Jana Burkiewiczová. Natáčelo se v neděli 9. května 2021 v křivoklátských lesích, v první den letošního letního počasí.

Videoklip, stejně jako píseň Tobě, je nositelem silného lidského příběhu. „Je to pro mě okamžik, zastavení, prožití staré bolesti a neuvěřitelná síla jít dál. Probuzení dávné chuti hrát si. Eliška tedy měla za úkol nehrát, ale celou svou osobností být a prožít si bolest i svobodu po svém,“ řekla o klipu jeho autorka Maja Hamplová.

Vydavatelství Animal Music nyní chystá vydání alba Archa ve dvojvinylové edici o celkové stopáži 72 minut v limitovaném nákladu 500 kusů. Na titul momentálně probíhá crowdfundingová sbírka na portálu Donio Plus.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...