Západní Balkán je pro EU „geopolitický problém“

Evropský šéfdiplomat zdůraznil, že region má pro EU relevanci a proto se zde musí „politicky angažovat.“

Evropský vysoký představitel pro zahraniční politiku a bezpečnost Josep Borrell nazval západní Balkán geopolitickým problémem s klíčovou relevancí pro Evropskou unii. EU by se zde proto měla politicky angažovat.

Borrell to řekl po jednání ministrů zahraničí EU a dále sdělil, že v otázce dialogu mezi Kosovem a Srbskem nedošlo k pokroku od posledních rozhovorů s premiérem Kosova Albinem Kurtim. Další jednání je připraveno na červen.

Borrell také sdělil, že nemá co dodat ohledně šancí Srbska a Černé Hory v souvislosti s otevřením nových kapitol vyjednávání o budoucím členství v EU. Ministři zahraničí zemí EU ale na jednání zdůraznili, že obě země musí uspíšit reformy. Podle Borrella jednání ministrů zahraničí jasně potvrdilo „evropský výhled“ celého regionu západního Balkánu a zájem na zajištění politického angažmá spolu s partnery v regionu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.