Itálie dala Googlu pokutu přes 100 milionů eur, znevýhodňoval cizí aplikace

Americká internetová společnost Google dostala v Itálii pokutu 102 milionů eur (2,6 miliardy korun) za zneužívání svého dominantního postavení na trhu. Antimonopolní úřad ve čtvrtek oznámil, že firma k tomu využívá svůj operační systém Android a on-line obchod s aplikacemi Google Play.

„Prostřednictvím Androidu a obchodu s aplikacemi Google Play má společnost dominantní postavení na trhu. To jí umožňuje mít pod kontrolou i vývojáře aplikací a jejich vliv na koncové zákazníky,“ píše se v oznámení antimonopolního úřadu AGCM.

Skoro tři čtvrtiny Italů podle něho používají chytré mobilní telefony s operačním systémem Android. Antimonopolní úřad jako příklad zneužití dominantního postavení na trhu zmínil rozhodnutí Googlu neumožnit firmě Enel X umístění aplikace JuicePass na platformě Android Auto, která uživatelům umožňuje používat programy při řízení vozidla.

JuicePass přitom poskytuje služby pro elektromobily, Google jí nicméně blokuje přístup na platformu Android Auto už dva roky. Firmě Enel X tak mohl zkomplikovat snahu vybudovat si uživatelskou základnu, upozorňuje AGCM.

Úřad vyzval Google, aby aplikaci umístil na platformu

Podle něho internetová společnost rovněž nespravedlivě omezila využití aplikace na úkor svého produktu Google Maps. „Takový postup může ovlivnit rozvoj e-mobility v té nejdůležitější fázi,“ uvedl antimonopolní úřad s tím, že případné negativní dopady se mohou projevit při dalším nástupu elektromobilů.

Společnost Enel X je divizí italské energetické společnosti Enel. Její aplikace JuicePass uživatelům umožňuje najít na mapě dobíjecí stanici a prohlédnout si k ní podrobnosti. Vedle pokuty antimonopolní úřad firmu Google vyzval, aby umožnila instalaci aplikace na své platformě.

Google se potýká s problémy ve více evropských zemích. Evropská komise (EK) firmu vyšetřuje od roku 2010, kdy začala zkoumat, zda nezneužívá svého dominantního postavení ohledně internetového vyhledávání. Později se přidaly obavy i kvůli Androidu.

V roce 2017 dostal Google od EK pokutu 2,42 miliardy eur (tehdy 63,6 miliardy korun), o rok později rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (tehdy 112,2 miliardy korun) a v roce 2019 musel zaplatit také 1,49 miliardy eur (tehdy 38,2 miliardy korun).