Hlavní obsah

Američané panicky skupují benzin, došlo i na bitky

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané panicky skupují benzin v obavách, že ho bude kvůli výpadku potrubní sítě nedostatek. Před čerpacími stanicemi došlo i ke strkanicím či bitkám. Zásoby paliva se v zemi tenčí poslední týden. Příčinou je omezení dodávek způsobené problémy společnosti Colonial Pipelin, která je největším provozovatelem potrubní sítě pro přepravu ropných produktů v USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané v Severní Karolíně v panice nakupují pohonné hmotyVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme svědky paniky v rozsahu, jaký jsme nezažili od íránské krize na konci 70. let,“ citoval list Financial Times energetického analytika Toma Klozu.

Systémy Colonial Pipeline se minulý týden staly terčem ransomwaru, vyděračského programu, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné.

Společnost Colonial Pipeline však nemá v úmyslu výkupné požadované hackery zaplatit, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se středečním rozhodnutím společnosti.

Benzin za týden zdražil o tři haléře, nafta stojí stejně

Ekonomika

Pro Američany, kteří ve velkém skupující zásoby benzinu, musely úřady vydat i kuriózní varování: „Nedávejte benzin do plastových tašek,“ vyzvala na Twitteru obyvatele Spojených států Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC). „Používejte jen nádoby k tomu určené,“ dodala.

Průměrná cena jednoho galonu (necelých čtyř litrů benzinu) ve středu přesáhla tři dolary (64 korun). Byla tak nejvyšší za téměř sedm let. Lidé si vytvářejí zásoby před prodlouženým víkendem na konci května, kdy si v Den obětí války (Memorial Day) připomínají členy ozbrojených sil padlé v boji. Svátek je zároveň začátkem hlavní sezony na silnicích.

Výpadkem paliva byla nejhůře postižena Severní Karolína, kde podle dat společnosti GasBuddy neměla benzin čtvrtina čerpacích stanic. Uspokojit zákazníky nemohlo také 15 procent benzinek v Georgii a ve Virginii a 13 procent čerpacích stanic v Jižní Karolíně. Obzvlášť špatná byla situace ve velkých městech, jako jsou Charlotte v Severní Karolíně, a v hlavním městě Georgie Atlantě.

Barel ropy stojí poprvé od začátku pandemie přes 70 dolarů

Ekonomika

Hackerská skupina, která se přihlásila k útoku na Colonial Pipeline, uvedla, že napadla ještě další tři společnosti a hodlá zveřejnit tisíce gigabytů jejich dat. Údajně se jedná o brazilskou firmu na baterie, technologickou firmu z Chicaga a britskou inženýrskou společnost.

Firma Colonial Pipeline denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v délce zhruba 8850 kilometrů. Společnost uvádí, že na zásobování východního pobřeží Spojených států pohonnými hmotami se podílí asi ze 45 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám