Kněžíková s Plachetkou v Třeboni

Třeboňská nocturna letos uvítají Kateřinu Kněžíkovou s Adamem Plachetkou i Baladu pro banditu

Již osmnáctý ročník hudebního festivalu Třeboňská nocturna rozezní ve dnech 6. - 10. července jihočeskou Třeboň. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program zahrnující vystoupení Kateřiny Kněžíkové s Adamem Plachetkou nebo uvedení Balady pro banditu s Evou Vrbkovou a Igorem Orozovičem. Večery bude opět provázet moderátorka Martina Kociánová.

Festival se letošním rokem stává plnoletým. Přes některé dětské neduhy dospěl v plnohodnotný projekt, který je vyhledáván nejen obyvateli Jižních Čech a rakouského příhraničí, ale i samotnými umělci. Přes potíže spojené s pandemií proběhl ročník minulý, využili jsme toho, že někteří skvělí umělci by jinak vystupovali na zahraničních pódiích, jako například Adam Plachetka či Pražský filharmonický sbor. V roce letošním jsme plně nachystáni a budeme se těšit na krásné večery spojené s hudbou a vzájemným setkáváním, které nám tak dlouho chybí, ” říká Irma Mrázková za Spolek Třeboňská nocturna.

Festival zahájí 6. července v třeboňské zámecké Konírně program “Flétna u dvora Bedřicha II. Velikého” v provedení francouzského flétnisty Philippa Bernolda a Jana Ostrého s doprovodem cembalistky Barbary Marii Willi.

Divadlo J. K. Tyla bude 7. července hostit renomované Lobkowicz trio, v obsazení Jan Mráček (housle), Lukáš Klánský (klavír) a Ivan Vokáč (violoncello), o den později vystoupí na malém zámeckém nádvoří vynikající dámský dechový Kalabis Quintet.

V pátek 9. července rozezní nádvoří městského úřadu legendární představení Balada pro banditu se sólisty Evou Vrbkovou, Igorem Orozovičem, Daliborem Bušem a Gabrielou Vermelho s doprovodem Jihočeské filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného.

Letní část Třeboňských nocturen zakončí v sobotu 10. července Pocta Emě Destinnové se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou, basbarytonistou Adamem Plachetkou a Jihočeskou filharmonií s dirigentem Davidem Švecem.

Kromě letní části nabízí každoročně organizátoři také zimní Abonentní koncerty ABOKO. Připravovaná série 2020/2021 musela být z důvodu pandemie odvolána, již 13. května od 20:00 proběhne částečná náhrada v podobě živého přenosu žesťového kvintetu Prague BRASStet zdarma na festivalových sociálních sítích, youtube a webu, a to i zpětně.

Soubor Prague BRASStet se zformoval roku 2016 z předních studentů žesťového oddělení Akademie múzických umění v Praze, získal několik prestižních mezinárodních ocenění, jednotliví hráči jsou stálými členy České filharmonie, PKF – Prague Philharmonia, Symfonického orchestru Českého Rozhlasu, Orchestru Opery Národního divadla v Praze a Orchestru Státní opery. Letos vydal Prague BRASStet své debutové album s názvem JOY.

Foto: Třeboňská nocturna

Podcast