Dotace ve výši 250 tisíc korun, kterou krajské zastupitelstvo schválilo pro Marienbad Film Festival (MFF) vyvolala ostrou kritiku. Opozice obviňuje Pirátku Markétu Monsportovou ze střetu zájmů, protože pro dotaci nejen hlasovala, ale také je členkou této kulturní organizace. Podle hnutí ANO měla střet zájmů nahlásit a hlasování se zdržet.

Monsportová ale toto nařčení odmítá s tím, že v předsednictvu organizace MFF už dva roky nepůsobí, o dotaci nelobovala a celá záležitost spadá pod radní pro kulturu Ol’gu Halákovou z KDU-ČSL. „Nařknutí z manipulace a nekorektního jednání striktně odmítám. MFF byl příjemcem dotace i v minulých letech a to, že jsem byla zakládajícím členem této neziskové organizace není žádným tajemstvím,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Za kroužky vracejí statisíce. Karlovarské organizace hlásí velké problém

Krajský zastupitel Martin Hurajčík (ANO) ale na svém tvrzení trvá a dokládá to odpovědí Monsportové na jeho upozornění, že je ve střetu zájmů. „Já sice jsem členkou statutárního orgánu MFF, ale nejsem nijak aktivní,“ bránila se podle něj naprosto bezostyšně. „Jedná se o naprostou nehoráznost, netransparentnost a další přešlap krajské vlády, která si nedělá s dodržováním alespoň základních etických pravidel žádné vrásky. Kdyby to udělal někdo jiný, tak je oheň na střeše,“ zdůrazňuje Hurajčík.

Za Monsportovou se ale postavila radní Ol’ga Haláková. „S paní Monsportovou jsem posouzení žádosti o podporu festivalu neřešila. Spolek MFF získal tuto dotaci po řádném projednání žádosti v souladu s pravidly kraje,“ uvedla Haláková.