Příjem menších poštovních zásilek do EU se prodraží. Důvodem jsou nová celní pravidla

Události ČT: Zdražení malých zásilek z ciziny (zdroj: ČT24)

Počet poštovních zásilek ze zemí mimo EU, které podléhají celnímu řízení, se od července až ztrojnásobí. Důvodem jsou nová unijní pravidla, podle kterých je nutné i za zásilky s hodnotou do 22 eur odvádět DPH. Vyplývá to z vyjádření zástupců Celní správy a České pošty.

Loni prošlo celním řízením okolo 18 milionů poštovních zásilek, o rok dříve to bylo 28 milionů. Pokles způsobila koronavirová pandemie. Nové nařízení se bude vztahovat i na zásilky z Velké Británie, která po brexitu spadá od roku 2021 v rámci celních dat do kategorie takzvaných „třetích zemí“.

Některé zakázky by tak mohly zdražit podle analytiků až na dvojnásobek. Evropská unie bojuje hlavně proti podhodnocování poštovních zásilek a také levnému zboží především z Číny či Spojených států, neboť hlavně evropské e-shopy neumí těm čínským cenově konkurovat.

V současné době zásilky nízké hodnoty prochází jednoduchým celním řízením, které zajišťuje poštovní operátor či přepravce. Příjemce zásilky nemusí prakticky nic řešit a objednané zboží je mu přímo poštovním operátorem nebo expresním přepravcem doručeno. Nově bude muset příjemce podávat elektronické celní prohlášení. To se dosud vztahovalo na balíky s cenou od 22 do 150 eur.

Vzhledem k tomu, že 99 procent veškerých zásilek objednaných mimo EU dopravuje poštovní operátor, vytvořila Celní správa aplikaci eCeP, která nově umožní podat celní prohlášení u zásilek do hodnoty 150 eur.

„Zásilku ze třetí země převezmeme do přepravy, zajistíme potřebnou administrativu spojenou s celním řízením a balíček předáváme adresátovi. Změny v DPH nejsou českým patentem, jedná se o unijní rozhodnutí. My jsme připraveni našim zákazníkům pomoci s celním řízením, aby jim daňové změny zabraly co nejméně papírování,“ uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Pošta za příjemce celní řízení vyřídí za 97 korun v případě jeho součinnosti nebo za 150 korun bez ní. Pokud se občan rozhodne sám podat elektronické celní prohlášení prostřednictvím aplikace poskytované Celní správou, musí se podle ředitele sekce výkonu služby Jaroslava Illeho předem digitálně identifikovat, aby celní orgány věděly, s kým jednají a komu vyměřují DPH.

Ředitel České pošty změnu přibližuje v Byznysu ČT24 (zdroj: ČT24)

Problémy s celním řízením mohou nastat už v červnu

Jestliže lidé objednají zboží například v červnu, ale to do republiky dorazí až v červenci, budou muset k zásilkám podat elektronické celní prohlášení vlastními silami, nebo se nechat zastoupit poštovním operátorem či dopravcem. Stejný postup se bude uplatňovat i u zásilek, které sice do Česka dorazí do 30. června, ale k celnímu řízení budou předložené až v červenci.

Podle nových pravidel zůstávají od DPH osvobozené dary zasílané příležitostně mezi fyzickými osobami do hodnoty 45 eur. Ovšem i pro tyto zásilky bude nutné nově podat elektronické celní prohlášení.

Pošta kvůli očekávanému náporu na začátku roku otevřela v Praze novou pobočku pro odbavování zahraničních zásilek. Pošta Praha 120 se přesunula z Košíř do zrekonstruované budovy ve Štěrboholech a spolu s ní se přemístilo detašované oddělení Celního úřadu Praha Ruzyně pro poštovní styk.

Reakce levných e-shopů

Asijské e-shopy, které se zaměřují na levné zboží, se novým podmínkám mohou přizpůsobit, aby nepřišly o konkureční výhodu. „Ta firma se zaregistruje, nebo vlastně přenese sklady zčásti do Evropy. Zaregistruje se tady v nějaké zemi k DPH a pak samozřejmě pro toho zákazníka odpadá celní řízení,“ uvedl partner Moore Czech Republic Karel Kučera. 

Zboží tak sice bude dražší, než byli zákazníci zvyklí, v mnoha případech však bude stále levnější než na českém trhu. „Na druhou stranu máte v mnoha případech zase zkrácení té délky doby doručení, což ve finále bude vést k tomu, že zákazníci stále budou těchto možností využívat,“ míní místopředseda představenstva První novinové společnosti Ondřej Vaňha.