Jak pečovat o plyšové hračky?

Plyšové hračky jsou věrnými společníky našich nejmenších. A nejen děti je milují. I mnoho dospělých hoří vášní a sbírají plyšové medvídky, pejsky, ovečky a další zvířátka. Plyšové hračky jsou měkké, příjemné a vytvářejí pohodovou atmosféru.

Jenže…jsou lapačem prachu a jiné havěti, jako jsou například roztoči. Naštěstí existuje možnost, jak o hračky pečovat. Ony si to přece zaslouží. Péče o plyšové hračky by měla probíhat dle toho, jak moc jsou zrovna v kurzu, případně jednou za 3 měsíce. Existuje mnoho způsobů, jak o tyto roztomilé kamarády pečovat. Nebudeme vás dlouze napínat a prozradíme vám, jak na to.

Jedlá soda nebo škrob

Jedná se o čištění suchou metodou. Nemusíte plyšové hračky hned dávat do pračky, pokud nejsou opravdu ušmudlané. Stačí si vzít větší igelitovou tašku (nebo pytel na odpadky) vložit dovnitř hračky a přisypat jedlou sodu nebo škrob – na 2 až 3 středně velké hračky půl šálku. Sáček uzavřete a pořádně protřepte. Potom ve vaně vykartáčujte zbytky prášku a máte hotovo.

Jak čistit velké hračky?

Velké hračky lze vyčistit stejným způsobem, ale mimo to je vhodné hračky pravidelně luxovat. Nejlépe speciální násadou na čalouněný nábytek. Pozor dejte na očička, nos a jiné přišité předměty (korálky, knoflíčky).

Pěna na čalouněný nábytek

Jestliže jsou hračky ušmudlané, lze je namísto praní v pračce vyčistit pěnou na čalouněný nábytek. Jde-li o nějakou finančně nákladnou hračku, zkuste prvně test na kousíčku, aby se nepoškodila barva apod. Hračku nejdříve vyluxujte, naneste na ní pěnu pomocí kartáče či houbičky, nechte působit a opět vyluxujte a vykartáčujte. Místo pěny na čalouněný nábytek lze použít pěnu vytvořenou z dětského mýdla.

Hračky s kuličkami uvnitř

Máte-li plyšáky s kuličkami uvnitř, pak postupujte následovně. Do lavoru si dejte vodu a trochu šampónu na vlasy. Vyšlehejte do vysokého objemu pěny. Touto pěnou se snažte vyčistit inklinovaná místa na hračce a snažte se, aby se úplně nezmáčela. Celou hračku očistěte vlhkou hadérkou a vysušte ji pak suchým hadříkem či ručníkem a přejeďte kartáčem či hřebenem. Má-li hračka na sobě nějaké skvrny, nalijte na ně citronovou šťávu a sušte na denním světle – sluníčko má zázračné účinky.

Jak na roztoče?

Jedná-li se o menší hračky, pak je můžete vložit na noc do mrazničky. Jestli roztoči něco nesnášejí, pak je to chlad. Velké hračky zbavíte roztočů nejlépe v zimním období. Nechte je zkrátka přes noc na balkóně.

Na závěr

Vždy si nezapomeňte přečíst informace o dané hračce. Některé se mohou prát i v automatické pračce. Hračku můžete vložit do pytlíku na spodní prádlo. Ochrání to nejen hračku, ale i vaší pračku. Během praní se mohou odtrhnout knoflíky, korálky a jiné předměty. Větší hračky necpěte do pračky na sílu, mohly by nenávratně změnit svůj tvar. Po vyprání je neždímejte, ale vypusťte vodu a vysušte ručníkem a pomocí studeného vzduchu fénem. Dále je už dosušte zavěšené v horizontální poloze. Pravidelným čištěním hraček zajistíte nejen jejich dlouhodobý pěkný vzhled, ale ochráníte i zdraví vašeho dítěte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lahodné kaše pro kojence – kdy s nimi začít a jak je připravit?

S čím může nastávající mamince pomoci tatínek?