Gamebookové novinky 2021 - první část

Článek od: Kamba - 13.05.2021

Poslední dobou se s gamebooky roztrhl pytel, a tak jsem si udělal jasno v tom, co nás čeká v dohledné i vzdálené době. A když se mi vyjasnilo, rovnou jsem udělal článek i pro vás. Začal jsem logicky u nakladatelství Mytago a po poslední knize mě překvapil rozsah již napsaného textu. Proto jsem se rozhodl jej poslat do světa a zbytek si pro vás připravím co nejdřív.

Joe Dever – Lone Wolf: Křížová výprava

Svět Lone Wolfa se rozroste o třetí díl série Grand master Kai Křížová výprava. Pokud si vzpomínáte na bitvu u Cetzy z knihy Torgarské kobky, tak si možná vzpomenete i na postavu krále Sarnaca z Lencie. Tehdy král pomáhal Lone Wolfovi, nyní je čas oplatit stejnou mincí a Lone Wolf se vydává do daleké země Lencie, která se zuby nehty brání náporu Drakkarimů z Nyrasu. Jak jste si mohli všimnout, kniha je již v předprodeji a jejím vydáním dosáhne Mytago velkého milníku: Křížová výprava je poslední gamebook série, který zároveň vydala i AFSF, takže každý další díl už bude v našich končinách novinkou (samozřejmě ne pro skalní fandy, kteří mají doma anglické vydání).

Swen Harder – Metal Heroes – and the Fate of Rock

Swen Harder, autor Rytíře temného slunce, tentokrát opustil svět fantasy a napsal unikátní gamebook ze světa rocku. Po velkém úspěchu v Německu a následné anglické verzi na Kickstarteru se metaloví hrdinové chystají i k nám. Metalový bůh se už nudí, hledá za sebe náhradu a náhodou si vybere Talyora, plnokrevného rockera a pochybnou existenci v jedné osobě. Úkolem čtenáře je pokusit se z neznámé garážové kapelky udělat rockovou legendu. Na neskutečných 1300 odkazech nás čeká tvorba repertoáru, objíždění koncertů a hlavně kopec humoru. Nevím, jak vám, ale mě to zní jako potenciální gamebook roku.

Michael Reilly – Za Jitřní štíty

Další ambiciózní přírůstek do rodiny gamebookových sérií k nám tentokrát připlouvá z daleké Austrálie. Můžeme se těšit na první díl komplexní a rozvětvené fantasy v propracovaném světě s tunou historie, unikátními tvory i mytologií, propracovaným soubojovým systémem a spoustou detailů, jako je například volba oblečení, které si postava na sebe obleče. Anotace toho o příběhu moc neprozrazuje (postava se vydává za Jitřní hory, aby si našla nový zdroj obživy), na druhou stranu to alespoň nevypadá na ultimátní boj dobra se zlem.
Když autor tuto knihu psal, u odkazu číslo 1000 pochopil, že se mu vše do jedné knihy nevleze a rozdělil ji proto na dvě, přičemž druhý díl je před dokončením s počtem odkazů 1200. Jako mnoho gamebooků dnešních dnů, i tento si prošel (úspěšnou) Kickstarter kampaní. Zajímavost na závěr: autor je profesionální grafický designer, takže se můžeme těšit na propracované ilustrace doplňující fantasy atmosféru.

David Sharrock – Nositel kosy: Zášť z Údolí středu

Další ambiciózní přírůstek do rodiny gamebookových sérií k nám tentokrát připlouvá z nedaleké Velké Británie. Můžeme se těšit na první díl komplexní a rozvětvené fantasy v propracovaném světě s tunou historie, vlastními tvory i mytologií… ehm… nepsal jsem to už někdy? 
Nových fantasy světů není nikdy dost a proto dostaneme další, tentokrát v klasičtějším provedení 650 odkazů. Hlavní postava, vidlák na rodinné farmě, s netrpělivostí očekává své 19. narozeniny, aby konečně mohl vyrazit za dobrodružstvím. Nicméně než toto nastane, dobrodružství si najde jeho. V důsledku toho se pak postava vydává na výpravu za pomstou. Tento gamebook se na svět dostal velmi kostrbatě: neúspěšná ambiciózní kampaň na Kickstarteru následovaná novou (realističtější) kampaní na Kickstarteru, tentokráte již úspěšnou, pak autor změnil práci, což v důsledku způsobilo nedostatek volného času pro dodržení termínů definovaných v kampani. Takže autor raději peníze vrátil a až po nějaké době kniha vychází znovu, standardní cestou přes vydavatelství. No a pak už rovnou do hledáčku Mytaga.

Jens Schumacher – Čarodějův odkaz

A do třetice nová fantasy série Svět tisíce dobrodružství, tentokrát z Německa. V prvním díle série je domovina hlavní postavy napadena hordami temného vládce Gorlaše a jediné, co ji může zachránit, je čtenář, jeho bratranec Bolek a kouzelná hůlka, kterou se vydávají najít. Dvě hlavní postavy prvního dílu jsou společné pro celou zavedenou sérii, která zatím obsahuje 9 knih a každý rok nějaká další přibyde. Rozsah 250 odkazů naznačuje, že bude gamebook více přístupný méně náročným hráčům i mladým čtenářům. Rozsah a cílová skupina je velkým rozdílem od předchozích dvou komplexnějších sérií. Dalším velkým rozdílem je to, že Čarodějův odkaz právě dorazil na pulty knihkupectví a někteří z vás již tento kousek mají doma.

Víctor Conde, Eliezer Mayor Hernández, Edward T. Riker – Choose Cthulhu: The Call of Cthulhu

Cthulhu Gamebook! Na tohle jsem přece roky čekal! Žhavím kreditku a kupuju! Teda kupoval bych. Kdybych na ně roky čekal. Kdybych vůbec věděl, co to Cthulhu vlastně je. Tvorba H. P. Lovecrafta mě úplně minula, takže nevím, co od této knihy čekat. Je jasné, že příběh bude klíčový: jedná se o gamebook ve stylu Choose Your Own Adventure, k hraní nebudou potřeba kostky a její rozsah 100 sekcí naznačuje komorní zážitek. V první sérii Choose Cthulhu je přesně 7 knih, další série již vzniká a vypadá to, že v plánu jsou další, takže členové kultu ehm, tedy fandové Lovecrafta se jistě mají na co těšit.

Jonathan Green – NEVERLAND – Here Be Monsters!

Posledním gamebookem z pestrého seznamu Mytaga je další gamebook z pera Jonathana Greena. Čeká nás další steampunkový šíleně imaginativní svět, tentokrát spojující Zemi nezemi (J. M. Barrie) a Ztracený svět (A. C. Doyle). Dne 15. dubna 1912 se při své první plavbě potápí loď Titanic a mnoho pasažerů se utopí. Mezi přeživšími je Wendy Darling, jejíž záchranný člun je z místa nehody zanesen na pobřeží tajemného ostrova, místa ztraceného v čase, domova vyhynulých tvorů a kluka, který nikdy nevyroste. Gamebook je další z řady úspěšných kickstarterových projektů, jako tradičně u všech gamebooků autora bude čtenář hrát za 4 různé postavy.

Tak a to je pro dnešek všechno. Příště se podíváme např. na revival série Negart group nebo jaké plány má česká nezávislá gamebooková scéna.

Co vás zaujalo nejvíc? Dočetli jste se o některé ze zmiňovaných novinek zajímavou informaci, kterou jsem nezmínil? Podělte se do komentářů.

Přidat komentář