Hlavní obsah

Video: K tomuhle stát přinutil špitály. O miliardách rozhodla rychlost kliku

Videozáznam z VFN: Jak v reálu vypadala „klikačka“ o nemocniční miliardy. Záznam přiložila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako součást odvolání pro Ministerstvo pro místní rozvoj, podle jehož parametru už zařízení skončilo pod čarou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitelé nemocnic se bouří proti způsobu, jakým Ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (ANO) zorganizovalo rozdělování dotací z Evropské unie. Nemocnice soutěžily o 7,9 miliardy korun.

Článek

„To je největší adrenalin v mém životě,“ říká IT pracovnice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a připravuje se na nejdražší dvojklik své kariéry. I díky němu se totiž rozhodne, jestli nemocnice získá půl miliardy z evropských fondů na nové přístroje.

Seznam Zprávám se podařilo získat video, na kterém je zachyceno, jak v reálu vypadala „klikačka“ o nemocniční miliardy. Záznam přiložila VFN jako součást odvolání pro Ministerstvo pro místní rozvoj. Seznam Zprávy ho získaly od zdrojů mimo nemocnici, mluvčí VFN následně pravost videa potvrdila.

Na videu jsou zachyceni zaměstnanci dvou pražských nemocnic – kromě VFN také Fakultní nemocnice Bulovka. Ač jsou obě nemocnice de facto konkurenty v boji o stamiliony, sešli se jejich zástupci v jedné místnosti.

„Zvolili jsme místo sezení na páteřní síti CESNET s odezvou serverů v řádu 5 milisekund. Snaha vyladit v procesu parametr rychlosti průchodnosti sítě vedla i jiné nemocnice k tomu, aby byly přímo na ‚páteři‘,“ vysvětlila mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Nemocnice podle ní nechtěla nic podcenit, proto její zaměstnanci kromě kvalitního připojení předem trénovali i rychlost dvojkliku.

Z videa je patrné, že několik pracovníků doslova hypnotizovalo obrazovku, na které ubíhala časomíra odpočítávající čas do začátku klikání s přesností na tisíciny vteřiny. „Servery jsou zahlcené,“ padlo v kritický moment. Pak na chvíli zavládla panika – nebylo jasné, jestli žádosti systémem prošly a v jakém čase.

Spor o klik

Podle údajů ministerstva VFN žádost podala ve 14:00:03, což ji řadí až na osmašedesáté místo. Zástupci nemocnice jsou ale přesvědčeni, že žádost byla odeslána dříve.

„Dle videa je patrné, že klik podání žádosti VFN proběhl na hranici 14:00:01,063. Pro čas uváděný v seznamu zveřejněném MMR nemáme rozumné vysvětlení,“ dodala Heřmanová s tím, že odpověď ze systému přišla až po 26 sekundách.

Přední česká nemocnice žádala na obnovu a rozvoj přístrojové techniky pro urgentní a intenzivní péči necelou půl miliardu. Vedle sedící Bulovka chtěla za 149 milionů modernizovat vybavení chirurgických a diagnostických oborů. A také skončila až na chvostu seznamu.

Ministerstvo nyní tvrdí, že čas podání není jediné kritérium a tedy nic není rozhodnuto. „Nikdo v tuto chvíli tedy nemůže vědět, zda uspěl, nebo ne. Došlo tedy k nedorozumění a nepochopení na straně uchazečů,“ tvrdí na svých webových stránkách ministerstvo.

Ředitelé nemocnic, které skončily pod čarou, ale nevěří, že se pořadí ještě výrazně změní. Kritéria, která nyní bude úřad hodnotit, jsou podle nich spíše formální a splní je téměř všichni. „Pak rozhodne ten čas,“ uvedl ředitel Bulovky Jan Kvaček. Liberecký kraj kvůli způsobu rozdělování podal předžalobní výzvu.

Nemocnice před podáváním žádostí dostaly email od úřednice ministerstva, která jim doporučuje postupovat co nejrychleji. „Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas a trénovat dvojklik,“ psalo se ve zprávě.

Reklama

Doporučované