Sociální sítě
Nahoru

Jihotyrolský Gitschberg Jochtal nabije český tým energií na Euro

Zlepšující se epidemiologickou situaci a uvolnění cestovních omezení vítají v jihotyrolském Gitschberg Jochtal/Rio Pusteria. Koncem května (31. 5. – 6. 6.) tady s ročním zpožděním přivítají českou fotbalovou reprezentaci na závěrečném přípravném kempu před mistrovstvím Evropy. A v zimě se tento region těší i na šampionku bílých svahů Ester Ledeckou, s níž mají dohodnutou bližší spolupráci.

Český trh je pro nás velmi zajímavý, proto jsme už před dvěma lety zahájili spolupráci. Také jsem pozorně sledoval váš tým, jeho pokroky v posledních měsících a stal se jeho fanouškem! Ale turismus v horách je pro mě víc než práce. Chci krásu našich míst ukázat i lidem z vaší země,“ říká Stefan Gruber, prezident turistické asociace regionu Gitschberg Jochtal/Rio Pusteria a zároveň ředitel jeho obchodní společnosti, sám majitel Aparthotelu Panorama Living Dolomites.

Vals/Valles je epicentrem regionu, leží ve výšce 1350 metrů, jen 5 kilometrů od Brennerské dálnice, 15 minut od starobylého univerzitního města Brixenu, anebo 45 minut od letišť v Innsbrucku nebo Bolzanu.

V zimě nabízí na dvou propojených vrcholech 15 lanovek a vleků a 55 kilometrů sjezdovek různé obtížnosti, lákající především na rodinné lyžování. K tomu skialpové i běžecké trasy, tři sáňkařské tobogany. Jen o kus dál v Pusterském údolí se tyčí k nebi masív oblíbeného Kronplatzu/Plan de Corones.

V létě vábí nedotčenou přírodou s dechberoucími panoramaty třítisícových štítů Alp i Dolomit vůkol. Po krátkém výšlapu narazíte na Fane Alm, nejkrásnější alpskou vísku celého Jižního Tyrolska, anebo Rodenecker-Lüsner, nejdelší vysokohorskou pastvinu. Už 13. května zahajují zdejší lanovky letní provoz. Díky zdejší Almcard máte všechny lanovky i autobusovou linku do Rodenecker-Lüsner Alm zdarma. A nejméně tři sta dní v roce tu svítí slunce.

The Soulful Hotel Silena se čtyřmi hvězdičkami a Superior třídou bude komplet rezervován pro potřeby českého týmu, aby zde nalezl klid a zároveň naplnil přísná bezpečnostně-hygienická opatření v uzavřené „bublině“. Kompletní interiér včetně 42 pokojů a apartmánů, ale i bazénovým světem s plochou 1500 m2 je zařízen v duchu filozofie feng-šuej. Hotel nabízí například i saunu na střeše s panoramatickým výhledem do okolí.Jen pár kroků od hotelu – a hned vedle stanice lanovky – budou mít fotbalisté k dispozici zdejší sportovní areál s přírodním hřištěm s licencí FIFA/UEFA (68×105 metrů) a menší tréninkové hřiště (40×60 m). Jezdili sem dříve týmy z italské Serie A nebo německé bundesligy.Už loni na podzim slíbil šéf zdejšího resortu Stefan Gruber, že na ně místní fotbalisté téměř rok ani nevkročí. A to splnil. „Budou ve výborném stavu. Jednou za měsíc i přes zimu sem dojížděl Henry Lipp, trávníkový specialista z německého Ingolstadtu se svým inženýrem a kontrolovali stav s místními trávníkáři,“ ukazuje ředitel Gruber. Případní fanoušci budou mít možnost tréninky sledovat ve vyhrazeném čase.

Hned vedle stojí tenisová hala s plochou 40×40 metrů, která může posloužit i jako tělocvična. Původně plánované press centrum v klubové restauraci se však neotevře, veškeré aktivity s týmem budou probíhat online, aby se vyloučilo nebezpečí onemocnění. Společně se ještě řeší přesun k mezistátnímu utkání s Itálií do Bologni (4. 6.), ve hře zůstávají varianty vlaková a letecká.

Loni jsme zvažovali různé možnosti, byli se podívat na několika místech, ale zvolili jsme tento resort, kde budeme mít ideální podmínky i potřebný klid na přípravu. Maximálně nám to tady vyhovuje a věříme, že se tu připravíme na Euro co nejlépe,“ uvedl manažer reprezentace a bývalý špičkový fotbalista Libor Sionko.

Česká stopa zde poroste i dále. České publikum chce region oslovit i spoluprací s Ester Ledeckou, která sem bude po tři roky jezdit za přípravou na lyžích i na snowboardu. „Uvažujeme, že přímo pro ni na míru postavíme sjezdovku na superG, kterou ještě nemáme,“ plánuje ředitel Stefan Gruber. Ledecká se navíc těsně před startem loňské sezony domluvila na spolupráci se zkušeným jihotyrolským trenérem Franzem Gamperem. Už v dubnu ho navštívila na tréninkovém kempu v jeho nedalekém domácím regionu St. Nicolo pod Meranem.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.