InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V sobotu se otevírají brány hradu Choustník

Archiv obce Choustník

Archiv obce Choustník

CHOUSTNÍK – Po dlouhé době se v rámci rozvolňování konečně opět otevře dřevěná brána do areálu zříceniny hradu Choustník. Hrad leží ve východním vrcholu rovnostranného trojúhelníku, tvořeného hrady: Kozím hrádkem v Sezimově Ústí na severu, soběslavským hradem na jihu a na východě Choustníkem. „Dnes je hrad v mlze, a to se na něj dívám z okna na vzdálenost ani ne kilometr,“ řekl ve čtvrtek 13. května starosta Choustníku Jan Kubart. Ovšem do otevření hradu v sobotu 15. května se snad počasí umoudří. Do konce května se návštěvníci mohou do hradu podívat vždy o víkendech.

Od června až do konce prázdnin hrad bude vítat své hosty každý den, tedy i v pondělí. V září a říjnu zase o víkendech a svátcích. Od soboty 15. května bude otevírací doba od 9 do 17 hodin. Až v říjnu se zkrátí o hodinu, tedy otevřeno bude od 9 do 16 hodin. Vstupné je stejné jako loni.
Lidé si budou moci na památku zakoupit na hradě upomínkové předměty. V létě by měl být na parkovišti pod hradem v provozu stánek se zmrzlinou.

Dění na hradě

Na hradě mají nově udělaný výstup na věž. Zrekonstruovali most. „Také jsme nechali udělat odvodňovací žlaby na přístupové cestě ke hradu. Dnes, když prší, jsem je zkontroloval. Fungují bezvadně. Cesta ke hradu je tedy v pohodě a pohodlná i pro maminky s kočárky," zkonstatoval starosta. Bude letos na hradě tradiční akce se šermíři? „Loni jsme ji nemohli uskutečnit. Letos opět nikdo nic neví. Incidence pro Jihočeský kraj ještě nedávno nebyla příliš příznivá. Přesto počítáme s menší akcí, pokud bude pokračovat rozvolňování. Chtěli bychom v našem obvyklém termínu o druhém srpnovém víkendu něco uspořádat. Plánujeme kratší program. Vystoupí skupina historického šermu a také hudební skupina," nastínil záměry na léto Jan Kubart.

Chráněné území

Území kolem hradu Choustník a vrcholového hřebenu s kótou Choustník 682 metrů nad mořem patří do přírodní rezervace. „Chráněným územím byla vyhlášená už v roce 1926. V přírodní rezervaci je zakázaný sběr rostlin, odchyt živočichů a jakékoli ničení živé i neživé přírody. Při návštěvě chráněného území je potřebné minimalizovat sešlapávání vegetace, je třeba chovat se tiše a neodhazovat žádné odpadky," uvedl vedoucí Blatského muzea v Soběslavi Daniel Abazid.

Poklad

Také se někdy hovoří o choustnickém pokladu. „Depot objevil dělník Jan Pavlovský, když v březnu 1923 pracoval v nedávno otevřeném lomu v lese zvaném Sitník „nedaleko starého hradu". Mince byly uloženy v hliněné nádobce ve velmi dobrém stavu. Karel Chaura uveřejnil v Numismatických zprávách z roku 1938 v číslech 2 až 5 popis 103 typů denárů včetně vyobrazení. Z toho bylo 318 kusů Boleslava I. a Boleslava II, 11 denárů Jaromíra a 5 denárů německých. Několik kusů je uloženo v Národním muzeu, několik v táborském. Lokalita Sitník je veliký komplex lesa jihovýchodně od Chrbonína. Je zajímavé, že v kronice obce Choustník z roku 1923 ani 1924 není o pokladu ani zmínka. Berme tedy údaj „nedaleko starého hradu" s rezervou, protože vzdálenost obou míst, Chrbonína a Choustníku, vzdušnou čarou je minimálně 3 300 metrů," shrnul údaje Dalibor Zásměta z táborské pobočky České numismatické společnosti.

Historie hradu

„Páni z Choustníku získali roku 1262 od krále Přemysla Otakara II. směnou kopcovité území severovýchodně od Soběslavi. Zde založil Beneš kamenný hrad, jediný dvojhrad v Čechách. Protože depot obsahuje mince Boleslava I., Boleslava II. a Jaromíra, který končil vládu roku 1012, žádný choustnický hradní pán tedy pravděpodobně neuložil depot mincí starých cca 250 let. Majitel jistě nebyl chuďas. Podle zprávy Ibrahima ibn Jakúba se ve druhé polovině 10. století v Praze dalo pořídit za jeden denár pšenice nebo žita tolik, že postačí člověku na jeden měsíc, 10 slepic, ječmene tolik, že postačí pro jízdního koně na 40 dnů. Okolnosti až pečlivého uložení mincí a jeho důvod už však asi nezjistíme. Zbývá nám jenom to krásné volné místo na numismatické pohádky," doplnil Dalibor Zásměta.

Kam až oko dohlédne?

„Poklad na Choustníku jsem zatím ještě nenašel. Musí se hledat na Velký pátek, kdy se poklady podle tradice otevírají. Určitě ale někde na Choustníku poklad bude. Před 14 dny v pátek nejen o něm natáčel u nás dokonce Dalibor Gondík svůj pořad pro rozhlas," prozradil Jan Kubart. Není třeba tím pokladem výhled z jedné z hradních věží? Za dobré viditelnosti je odkud vidět hřeben hraničních Novohradských hor i Šumavy. „Na ochozu věže se vždy návštěvníci mohou orientovat podle šipek, které vyznačují daný směr a co tam člověk může spatřit. Například je vidět na západním obzoru Jistebnicko, naopak nedaleko od nás zase třeba Strážiště na Pacovsku, anebo na opačné straně krátošickou rozhlednu na Čermákově vrchu," popsal starosta Jan Kubart. Na severoseverovýchodě by měl být vidět další bod kopcovité krajiny Českomoravské vrchoviny mezi Radenínem a Chrbonínem, a to Blaník s 659 metry nad mořem (m.n.m.) a na jihojihovýchodě Budislavská hora 559 (m.n.m.).

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace