Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejsilnější za tři roky

Novinky, ČTK, bož

Koruna v posledních dnech a týdnech posiluje k americkému dolaru, k němuž je nyní nejsilnější za tři roky. Od začátku měsíce posílila z 21,50 Kč/USD na čtvrtečních 21,20 Kč za dolar. Nejníže se kurz proti dolaru dostal ve středu, a to na 20,98 Kč/USD. Česká měna také posiluje proti euru na nejsilnější hodnoty od začátku pandemie. Překonala hranici 25,50 Kč/euro, aktuálně kolem 25,49 Kč/euro.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dolar oslabil proti koruně od konce letošního března o pět procent a je na nejslabší úrovni od roku 2018. Vývoj dolaru bude teď podle něj významně záviset na signálech americké centrální banky (Fed) a jejích plánech na případné dřívější než očekávané zvyšování sazeb v USA.

Poptávce po koruně, a tedy růstu její ceny, významně pomáhá meziroční růst spotřebitelských cen a skutečnost, že Česká národní banka (ČNB) byla v minulosti jednou z mála centrálních bank, která se nebála zvedat sazby.

Koruna se vůči euru propadá

Ekonomika

Mimo rostoucí atraktivitu české měny jde podle analytiků o oslabení dolaru na světových trzích. „Ten bude oslabovat i nadále, jelikož se ekonomická data ve světě vylepšují a investoři nevidí důvod držet bezpečný americký dolar,” odhadl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

„Koruna by tak mohla v nejbližších dnech překonat psychologickou úroveň 21 Kč/USD, kde lze však očekávat krátkodobý odraz. Ale udržení klesajícího trendu by neměla tato úroveň ohrozit,” dodal.

Reklama

Související články

Koruna se vůči euru propadá

Česká měna se na začátku týdne dále propadá vůči euru. Kurz klesl až na 26,417 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Od začátku března tak koruna...

Švédská digitální měna má zpoždění

Švédsko, které již před lety přišlo mezi prvními zeměmi s plánem na zavedení digitální měny, nyní zjišťuje, že příprava a spuštění takového projektu zaberou...

Výběr článků

Načítám