InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rudolf Červený a Jiří Smejkal bojují o šampionát v hokeji. Hrdí tátové drží palce

Jiří Smejkal starší s útočníkem Tampere v civilu.

Jiří Smejkal starší s útočníkem Tampere v civilu.

JIŽNÍ ČECHY - Buď si po klubové sezoně v zemi tisíce jezer dají mistrovství světa jako třešničku na dortu, anebo vezmou své blízké na dovolenou, aby si užili volna. O kom je řeč? Na Českých hokejových hrách bojují v těchto dnech o místo v národním týmu i krajánci Rudolf Červený a Jiří Smejkal, odchovanci Motoru, kteří mají za sebou první rok ve Finsku. A právě proti Finům ve středu večer nastoupili v Praze.

 

Do statistik si připsali vítězný start, radovali se z výhry 2:1. Starší z forvardů, 31letý Rudolf Červený, naskakoval do zápasu z pozice třináctého útočníka. Doma v Doubravici mu na dálku drží palec, aby se prosadil do Pešánova výběru, i táta. Ve středu nemohl sedět ani u televize, ale na druhý duel se Švédy se vydal přímo do hlediště. Natěšeně zamířil do Prahy, aby viděl syna v boji o šampionát naživo. „Jeho manželka s malou vyrazily už ráno," chystal se před obědem za volant.

Červený senior se těšil, že tím ukončí divácký půst. „Byl jsem za ním ve Finsku, ale ten týden to tam zrovna zavřeli, takže jsem ho de facto neviděl hrát hokej asi rok a půl!," pousmál se trpce Rudolf Červený starší.
Věděl, že příletem hráčů ze zámoří a zapojením Jana Kováře konkurence v českém útoku ještě poroste. „Než aby byl čtrnáctý, patnáctý útočník, asi by spíš jel za rodinou domů. Tu roli by asi nevzal," odtušil Rudolf Červený starší.

Mezi Pelikány pookřál

V dresu Pelikánů jako by Rudolfu Červenému narostla křídla: nastřílel 24 gólů. „Sezonu měl úplně perfektní, jednu z nejlepších v kariéře! V Lahti hrál stěžejní roli. Sledoval jsem všechny zápasy a po dlouhé době jsem byl opravdu spokojený," chválí si Červený starší. Připouští, že si úspěchy i zklamání svého potomka pořád hodně bere: „Když se spolu bavíme, tak to na sobě moc nedávám znát, ale prožívám to dost. Přál bych si, aby mu to fungovalo dál, alespoň tak jako teď."

Přes metrák štěstí

Po play off finské ligy se připojil k reprezentaci Jiří Smejkal, urostlý forvard celku Tappara Tampere. I pro něj by bylo mistrovství světa v Rize první v dospělé kategorii. Ze Srubce za ním mířil na souboj se Švédy táta Jiří. „Užíváme si to obrovsky. Všichni, celá rodina!" usmíval se a byl mírným optimistou: „Myslím, že Jirka šanci má. Pro tu roli, kterou by tam mohl mít, trenér zase tolik hráčů nemá... Ale to je jen můj názor," povídal.

Oba Jihočeši pocházejí ze sportovní rodiny. Smejkal junior zdědil postavu po otci, bývalém fotbalistovi Bavorovic. Má už přes metrák a je to znát, sílu umí v soubojích prodat. „Myslím, že duel s Finy se celé lajně povedl, a je paradox, že po zápase vyřadili Tomáška. Ještě vyřadí čtyři útočníky... Ale Jirka je v pohodě. Není nervózní, je spokojen, že se tam vůbec dostal. Užívá si to, maká naplno a je šťastný," tlumočí Smejkal st. mladíkovu pohodu, která se přenásí i do rodinných řad. „I když ho nevezmou, nic se nestane. Jsme rádi, že je spokojený. A myslím, že se uklidnil i tím, jak mu první zápas docela vyšel," pronesl Jiří Smejkal starší s tím, že obléci český dres znamená pro syna nejvíc.
Jisté místo v kádru má z bývalých hráčů Českých Budějovic Šimon Hrubec (Omsk), čerstvý vítěz KHL. Syn trenéra brankářů Motoru by se měl na začátku turnaje zhostit role jedničky. Na Petra Kváču (nyní Liberec) pravděpodobně připadne v Lotyšsku role třetího gólmana.

Očima Martina Štrby

Pohledem trenéra zaostřil na počínání Smejkala a Červeného proti Finům Martin Štrba, bývalý reprezentant a také dvojnásobný mistr extraligy se Spartou. „Kluci určitě nezklamali, řekl bych, že hráli velmi dobře," hodnotil kladně. „Je samozřejmě otázkou, jak to koučové mají nastaveno v hlavě, co od každého hráče chtějí, na jakou pozici by si ho vzali," přidal jedním dechem.

Pozice třináctého útočníka, přisouzena ve středu večer Červenému, je podle něj nevděčná. „Je to strašně těžké, jdete na led párkrát za zápas. Dobré je, že Ruda je univerzál, a to vám dává plusové body pro to, aby vás na šampionát na nějakou pozici vzali, protože můžete hrát kdekoli," vypíchl Štrba univerzálnost útočníka Lahti. Dalo se vyčíct, že si toho je dobře vědom i šéf střídačky, a tak nasazoval útočníka i do oslabení.
Jiří Smejkal měl ve formaci stálé parťáky – A. Musila s Tomáškem. „Jeho lajna odehrála zápas výborně, z mého pohledu splnili, co od nich trenér asi chtěl. Jsou to dobří, siloví hráči. Smejky má za sebou také dobrou sezonu ve Finsku. Je otázkou, co po něm trenéři chtějí a na jakou pozici by si ho vzali," poznamenal na závěr Martin Štrba.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace