CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jana Poncarová

14. 05. 2021

0 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kde je nejvýhodnější uložit peníze?

 

Foto: Shutterstock

Úroky na spořicích účtech jsou v současné době nízké a rozhodně nepokryjí inflaci. Více než investičním nástrojem jsou tak spořicí účty možností, jak si odložit část peněz na horší časy. 

Loading



 

Téměř každá banka vám dnes vedle běžného účtu nabídne ještě spořicí účet. Jeho kouzlo tkví v tom, že získáte další konto, na které byste si měli peníze spíše odkládat než vybírat, a vytvořit si rezervu například na horší časy. Se závratným výdělkem totiž (aspoň v současné době) počítat nejde. Úroky jsou nízké, inflace poměrně vysoká, část peněz spolkne i srážková daň ve výši 15 procent, která se vypočítává při připisování úroků. Srážkovou daň odvádí banka a na účet připíše čistý zisk.

Ještě před dvěma lety se úroky na spořicích účtech pohybovaly kolem 1 až 2 procent. Jenže to je minulost. Loni na jaře začaly padat a svůj pokles zopakovaly i letos. Aktuálně se úroky na spořicích účtech pohybují kolem 0,5 procenta, výjimkou ale není ani úrok kolem 0,2 nebo 0,3 procenta. Záleží také na tom, jak velkou částku na spořicí účet převedete – při nižších objemech peněz vám banka nabídne lepší úrok než při vyšších částkách. Oslovili jsme proto hned několik bank působících v České republice a zeptali se jich, jaké jsou aktuální podmínky jejich spořicích účtů.

mBank spořicí účet

mBank vám nyní nabídnou dva typy spořicího konta. „V případě mSpoření nabízíme úrokovou sazbu 0,4 procenta do částky 100 tisíc korun. Jakmile objem peněz přesáhne tuto hranici, je úročena celá částka 0,01 procenta. Každý klient ale u nás může mít otevřených až osm mSpoření,“ uvádí tiskový mluvčí Štěpán Dlouhý. Druhou možností je spořicí účet eMax Plus, jenž nabízí úrokovou sazbu 0,01 procenta bez limitu.

Spořicí účet Raiffeisenbank

Raiffeisenbank si lidé mohou otevřít spořicí účet XL s úrokem 0,6 procenta v případě částky do 150 tisíc korun. Konto s objemem peněz od 150 do 500 tisíc má úrok 0,3 procenta. Podmínkou je aktivní využívání účtu, tedy minimálně tři transakce měsíčně, jako je třeba poslání platby nebo výběr z bankomatu. Každý měsíc musí na účet také přijít určitý finanční obnos. „Spořicí účet XL je zdarma, bez výpovědní doby, zdarma jsou i bezhotovostní transakce z účtu, minimální zůstatek není podmínkou,“ uvádí tisková mluvčí Petra Kopecká.

REKLAMA

Moneta Money Bank spořicí účet

V Moneta Money Bank je možné si aktuálně sjednat spořicí účet s úrokovou sazbou ve výši 0,25 procenta ročně, a to pro celý zůstatek spořicího účtu, tedy bez omezení výše vkladu. Peníze jsou kdykoli k dispozici a je možné si je převádět také v internetovém bankovnictví na běžný účet nebo třeba na účet v jiné bance.

Klienti získají k prémiovému běžnému účtu Gold automaticky spořicí účet Gold s úročením ve výši až 1,1 procenta ročně, a to při zůstatku pod jeden milion korun, pro vyšší zůstatek je úrok až 0,9 procenta ročně a pro zůstatek od dvou milionů je úrok 0,1 procenta. Podmínkou je ale kreditní příjem na běžný účet ve výši alespoň 35 000 korun měsíčně a minimální hodnota podílových listů ve výši 500 000 korun,“ upřesňuje tisková mluvčí Zuzana Filipová.

Spořicí účet Air Bank

Air Bank zvolili systém, že spořicí účty zhodnocují bonusovou úrokovou sazbou, kterou lidé získají tak, že alespoň pětkrát měsíčně provedou platbu kartou, a to v libovolné hodnotě. Tato bonusová úroková sazba se liší podle výše vkladu. Například konto s objemem financí do 250 tisíc korun získá úrok 0,4 procenta. U vyšší částky je úrok 0,10 procenta. Smůlu mají ale lidé, kteří mají na účtu více než milion korun. Úrok je v tomto případě nulový.

„Spořicí účet u nás založíte během pár minut prostřednictvím aplikace, internetového bankovnictví nebo na naší pobočce. Pokud klienti chtějí šetřit na různé účely a mít podle nich peníze pečlivě roztříděné, řešením jsou naše spořicí obálky. Těch lze mít až deset v rámci jednoho účtu. Obálky si lze různě pojmenovat, třeba ,na dovolenou‘ nebo na ,nové auto‘ a podobně,“ říká tisková mluvčí Jana Pokorná.

REKLAMA

Upozorňuje také, že spořicí účet neslouží primárně ke zhodnocování úspor, pro tento účel se hodí jiné investiční nástroje, například podílové fondy. „Na spořicí účet by si klient měl spíše odkládat peníze, které chce mít neustále po ruce v případě nenadálých výdajů, ale nechce je nechávat na běžném účtu, kde má peníze na výdaje domácnosti,“ dodává.

ČSOB spořicí účet

V jedné z největších bank v tuzemsku, v ČSOB, mají úroky rozdělené podle objemu financí na spořicím účtu. Pokud je vklad do 250 tisíc, klient má nárok na úrok 0,25 procenta, v případě vkladu od 250 do 500 tisíc je úrok 0,3 procenta na celý zůstatek, od částky půl milionu do jednoho milionu pak úrok narůstá na 0,35 procenta na celý zůstatek. Částka nad 1 milion korun je úročena 0,01 procenta.

„Naši klienti mohou také zvolit produkt Duo Profit s úrokem 1 procento na jeden rok, pokud stejnou částku jako na účtu také zainvestují. Aktuálně mohou využít například fondy NaMíru, a to včetně zodpovědných verzí s nulovým vstupním poplatkem,“ uvádí tiskový mluvčí Patrik Madle s tím, že každý účet je propojený s elektronickým bankovnictvím.

Spořicí účet České spořitelny

Spořicí účet u České spořitelny si mohou lidé založit na pobočce a nemusí využívat jiný produkt této společnosti. Při částce do 200 tisíc korun získají úrokovou sazbu 0,2 procenta, zůstatek nad tuto částku banka úročí sazbou 0,1 procenta. Pro klienty s osobním poradenstvím je k dispozici stejný spořicí účet, pouze podmínky jsou výhodnější – úrok 0,2 procenta je poskytován až do výše vkladu 400 tisíc korun.

„Začátkem loňského roku jsme byli připraveni zvýšit úročení na účtech na úrokovou sazbu 1 procento. Bohužel však s ohledem na pandemii koronaviru a plošné splátkové moratorium jsme se rozhodli zvyšování úrokových sazeb odložit do doby, než se situace uklidní. Považujeme za důležité svou pomoc soustředit především na pomoc klientům, kteří se na nás obracejí s prosbou o odklad splátek,“ uzavírá tisková mluvčí Jiřina Jančíková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *