Permanento naučí cvičit i starší a méně pohyblivé seniory
Ilustrační foto: Christian Northe, Pixabay

Permanento naučí cvičit i starší a méně pohyblivé seniory

14. 5. 2021

Kateřina Macháčová se věnuje pohybu celý život – profesně i ve volném čase. Teď stojí za projektem „Permanento věku navzdory“, jehož cílem je vést lidi k tomu, aby vnímali pohyb jako nezbytnou součást života a jeho pomocí aktivně ovlivňovali i své stárnutí.

„Žijeme v době, kdy potřebujeme silné a zdravé tělo. Zároveň je to ale doba, která ještě více redukuje přirozenou pohybovou aktivitu. Naštěstí ale každý máme možnost do značné míry tento stav kompenzovat,“ říká Kateřina Macháčová. Její projekt Permanento zaštiťuje Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.  

Už v dobách studií na Fakultě tělesné výchovy a sportu si Kateřina Macháčová, která byla svého času vrcholovou sportovkyní, uvědomila, jak zásadně může pohyb ovlivňovat proces stárnutí, a tím i kvalitu života. Později po tříletém působení v Institutu gerontologie při Wyane State Uniniverzity v Detroitu založila iniciativu Pohyb pro život a vyvinula koncept cvičení Permanento, který je inspirovaný principy vývojové kineziologie – to je v podstatě mapování vývoje přirozené lidské motoriky. 

Pokládá za důležité, aby lidé všech věkových kategorií vnímali pohyb jako nezbytnou hygienu pro tělo na principu „každý den trochu“. „Bez pohybu naše tělo nemůže dlouhodobě fungovat. Problém ale je, že právě pohyb se z našich životů nenápadně vytrácí a současná epidemiologická situace tento trend ještě umocňuje. Převažuje sedavý způsob života, a je tu i určitá tendence zbavovat se zodpovědnosti za vlastní zdraví a spoléhat se na péči odborníků. Tento přístup je z mého pohledu nejen nefunkční, ale s ohledem na globální stárnutí populace i dlouhodobě neudržitelný,“ uvádí Kateřina Macháčová. Pohybová aktivita tak podle ní představuje jednu z dostupných možností, jak můžeme pozitivně ovlivňovat tělesné i duševní zdraví. 

„Díky podpoře Nadačního fondu Veolia budeme schopni vytvořit pevné základy, na kterých bude možné v budoucnu stavět a celou myšlenku dále rozvíjet. Ráda bych na tento projekt navázala i vědeckým výzkumem zaměřeným na ověření účinků tohoto unikátního cvičení na jednotlivé komponenty funkční zdatnosti. Dále věřím, že se mi podaří získat i další finanční zdroje, které umožní rozšíření realizačního týmu a efektivnější šíření Permanenta věku navzdory po České republice a třeba i za její hranice. Protože základem je cvičení doma, tak tento projekt není přímo ohrožen současnou situací. Možná právě naopak,“ dodává autorka projektu. 

Jakmile to bude možné, začne organizovat i pohybově-vzdělávací workshopy uzpůsobené lidem v pokročilém věku. Jejich účastníci by i díky nim měli pochopit, proč je potřeba pečovat o tělo a co všechno pohyb ovlivňuje. Naučí se, jak konkrétně o tělo pečovat s ohledem na vlastní preference, potřeby a možnosti. Cílem je, aby každý z účastníků uměl správně cvičit i doma, ale zároveň nezůstal úplně bez podpory či zpětné vazby.  

S cvičením doma navíc seniorům pomohou instruktážní videa s krátkými sestavami pro každý den. Projekt pamatuje i na seniory v zařízeních dlouhodobé péče. Do projektu by měli být zapojeni sociální pracovníci i pečovatelé a budou moci využít videa s cvičeními uzpůsobenými potřebám křehčích seniorů.

cvičení zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.