InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zastupitelstvo Prachatic znovu odmítlo změnit jednací řád tak, aby občané dostali prostor v přívětivějším čase

Júsuf Traore

Júsuf Traore

PRACHATICE - Prachatický zastupitel Júsuf Traore předložil na středečním jednání zastupitelstva města návrh na změnu jednacího řádu. Nově navržená úprava by umožnila občanům vyjádřit své názory ještě před přistoupením k bodům řádně schváleného programu namísto toho, aby čekali na časově neurčený konec jednání. Vládnoucí koalice (Nezávislí, ANO, ČSSD a KSČM) však tento návrh opět odmítla.

 

Júsuf Traore předložil podobný návrh již v minulosti, dnes opět přednesl své stanovisko a připravil návrh usnesení. Upozornil především na to, že občané nemohou čekat do pozdních nočních novin, kdy jednání zastupitelstva běžně končí.

„Právo vyjádřit svůj názor patří k základním stavebním kamenům každé demokratické společnosti. Současný jednací řád však umožňuje občanům vyjádřit se pouze v rámci projednávaných bodů nebo jim nabízí teoretickou možnost k vyslovení svých potřeb na konci jednání zastupitelstva. Nutno ale podotknout, že kromě skutečnosti, že žádný z občanů nikdy neví, kdy tato možnost nastane, končí jednání zastupitelstva běžně v pozdních nočních hodinách, kdy již zcela logicky nemají lidé chuť, čas a možnost vystupovat. Současně se již mnohokrát v rámci jednání předchozích zastupitelstev prokázalo, že v době skončení jednání již není nikdo z občanů přítomen," vysvětlil současný stav Júsuf Traore.

„Můj návrh by umožnil lidem vystoupit ještě před zahájením jednání zastupitelstva ve vyhrazeném čase. Je to jednoduchá změna, která by umožnila občanům ve stanovený čas přijít a říct voleným zastupitelům svůj názor. Ti by mohli rovnou reagovat a vyhnuli bychom se pak tomu, že si lidé z Prachatic sdělují tyto věci na sociálních sítích, kde se jim nedostane adekvátní odpovědi a nedochází tak k řešení problémů. Opravdu mě tedy mrzí, že změna jednacího řádu opět nebyla schválena."

Jak je to jinde? 

Přesně vyhrazený čas mají občané například v Českých Budějovicích, kde se začíná jednat ráno v devět a čas pro občany je od 13 hodin. Ve Strakonicích začíná jednání obvykle ve tři odpoledne a blok pro občany je hned na začátku tak, jak to požadoval i Traore. V Táboře se jedná také od tří odpoledne a občanská půlhodina přichází na řadu v 18 hodin. Podobně jako v Prachaticích to pak praktikují na krajském zastupitelstvu, kdy občané také mají prostor nakonec v blíže neurčené době. To se však už mnozí zastupitelé zvedají, odcházejí a nevěnují vystoupením občanů pozornost. Nutno dodat, že tuto praxi byli ochotni podstupovat většinou jen dva obyvatelé Písku, kteří dojížděli se svými kritickými příspěvky pravidelně.  

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Myslím, že by to zbytečně poskytlo "nabitou zbraň" fanatikům všeho druhu, kteří by tím, že dostali prostor mohli libovolně blokovat jednání. Představte si, že by vám tam teď naběhla ta bláznivá blondýna z FB a začala tak 2 hodiny prezentovat skodlivost Rousek a o čipech v očkování.

    Vloženo 14.5.2021 14:01:08

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      No a nedej bože, že by tam naběhl nějakej občan a chtěl něco říct! To by teprv byla pohroma.

      Vloženo 14.5.2021 21:49:12

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace