Zdroj: Archiv

Zdroj: Archiv

S Raoulem Schránilem Zdroj: Pinterest
 Zdroj: Pinterest
 Zdroj: Pinterest
 Zdroj: Pinterest
35
Fotogalerie

Skandály Adiny Mandlové: Místo sexu se u Goebbelse pozvracela

Její život byl jako její filmové role. Velice barvitý. Užívala si život se vším všudy, byla proslulá svými avantýrami, mezi hereččiny milence měl za války údajně patřit i K. H. Frank, státní ministr pro Čechy a Moravu, nicméně jejich vztah se nikdy naplno nepotvrdil. Jen se říkalo, že jí Frank věnoval vilu zabranou židům.

Rodina jí vykala

Odmalička bylo jasné, že z Adiny, které vykala celá rodina, zatímco ona všem tykala, „něco“ bude. Její otec, inspektor státních drah, se totiž po třech synech konečně dočkal vytoužené dcery, a tak ji jaksepatří rozmazloval. Když bylo Adině osm, zemřel na španělskou chřipku a rozmazlování byl konec. V domě se střídali stále noví a noví strýčkové, a i když rodinu podporovali, dostatek jako předtím už nikdy neměli.

Jak vypadala móda Adiny Mandlové? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

První milenec v šestnácti

V šestnácti si našla Adina prvního milence a možná i jejich vztah byl důvodem, proč ji rodina poslala do pařížského dívčího penzionátu pro mladé slečny, kde se měla trochu umravnit. Naučila se sice vařit a zdokonalila se ve francouzštině a němčině, ale s mravy to bylo čím dál horší.

Ve francouzském penzionátu dokonce s dalším milencem nejen neustále vymetala bary, ale také otěhotněla a absolvovala potrat. Nemohlo to skončit jinak, než že ji po dvou letech vyloučili za špatné chování. Adina si z toho nic moc nedělala a vrhla se do víru kinematografie. Jejím dalším přítelem se stal herec a režisér Hugo Haas. Ten ji ale nakonec opustil kvůli své nastávající ženě, baletce a příležitostné herečce Marii Bibikoff.

Potraty a rozchody

Druhý potrat absolvovala o pár let později, v době, kdy byla vdaná za malíře Zdeňka Tůmu a otěhotněla se ženatým hercem Vladimírem Šmeralem. Tůma se údajně s divokým životem své ženy tak trápil, že nakonec spáchal sebevraždu. A Adina, ta zase potratila poté, co Šmerala odvedli Němci do koncentračního tábora, protože se odmítal rozvést se svou ženou, která byla židovka.

Herečku zlomilo, když v jednom z dopisů zjistila, že otec jejího dítěte plánuje i po návratu z koncentráku život se svou židovskou manželkou. Holčička se nakonec narodila mrtvá a přestože Adina usilovala o to, aby se Šmeral do transportu nedostal, on pak na její obhajobu po válce neztratil ani jediné slovo.

Pokračování 3 / 7

Jak to bylo s Goebbelsem

Stejně jako Baarová, i Adina Mandlová se setkala s Goebbelsem, jen mezi nimi nikdy k ničemu nedošlo. Mandlová se na večírku opila a pozvracela se prý v koupelně.

Své krásy a vlivu ale programově využívala, dokonce dokázala, že bylo otevřeno už dřív zavřené Vinohradské divadlo. Po válce ale nikdo její snahu neocenil. Nakonec o ní řekli, že to udělala jen proto, aby v divadle dostala hlavní role.

Pokračování 4 / 7

Herečka jedné věty

První roli dostala na začátku třicátých let od režiséra Josefa Medeotti – Boháče v jeho jediném zvukovém filmu Děvčátko, neříkej ne!, kde řekla jen jednu větu. I další herecký pokus, Diagnóza X, byl katastrofa. „Jako herečka jsem byla ubožák,“ prohlásila o sobě Adina.

Zlom v kariéře znamenalo setkání a život s Hugem Haasem. Natočili spolu celkem sedm filmů. Nejdřív hrála přirozeně atraktivní děvčata, později mladé, ironické a sportovně založené dívky, pak byly její doménou zhýčkané ženy z vyšší společnosti.

Na divadelních prknech se Adině moc nedařilo a i po jejím návratu z exilu o nabídnutou roli přišla. Na zkouškách se ukázalo, že pro roli nemá dost divadelních zkušeností.

Pokračování 5 / 7

Baarová a Mandlová

„Měla jsem vždycky Lídu moc ráda, přestože jsme byly velké konkurentky, ale nikdy jsme proti sobě neintrikovaly, což je v showbusinessu velmi řídký jev. Samozřejmě jsme se z legrace popichovaly a někdy dost jedovatě, ale vždycky v dobrém.

Jednou Lída prohlásila, že kdybych chtěla uspořádat sjezd svých bývalých milenců, nestačil by mi na to velký sál Lucerny, načež jsem odsekla: „V tvém případě, Liduško, by sis na to musela najmout sokolský stadión pod heslem Každý Čech jednou na Strahov!“ vyprávěla Mandlová.

„S Lídou nás ostatně do jisté míry sbližoval i podobný osud, i když ona s Goebbelsem skutečně chodila, kdežto moje aféra s Frankem byl pustý výmysl,” zavzpomínala Adina Mandlová v knize o svém životě. Obě herečky si spolu zahrály v několika snímcích, nejlepší byl asi Vávrovo Panenství, v němž Baarová okouzlila i Hitlera.

Pokračování 6 / 7

Ve vězení a doma

Po válce byly Baarová i Mandlová obviněny z kolaborace a poté, co byly propuštěny z pankráckého vězení, emigrovaly. Adina si pak ještě prošla několika vztahy, spokojená byla až v posledním manželství, s homosexuálním kostýmním návrhářem Benem Pearsonem.

Kdyby v životě neudělala pár přešlapů, možná by se odvíjel úplně jinak. Jenže – stalo se. Některé z nich zmapovala v knize Dneska se už tomu směju. Když se v roce 1991 po smrti svého manžela a čtyřiceti letech strávených v emigraci vrátila Adina Mandlová z Kanady zpátky do Československa, nikdo už o ni neměl zájem. Svět, z něhož tehdy odešla, už neexistoval. Nerozuměla si ani s vlastní rodinou. Nesla těžce, že se k ní nechovali jako ke hvězdě. Poslední českou společenskou akcí, které se zúčastnila, byla slavnostní premiéra filmu Tankový prapor, kde měla malou roli. 

Pokračování 7 / 7

Co o ní řekl Vávra

Pikantní vzpomínku na známou hrečku „pustil“ do světa i legendární režisér Otakar Vávra: „S Adinou jsme byli dlouhá léta jen kamarádi. Jednou jsme si ale řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe,“ napsal ve svých pamětech, knize s názvem Podivný život režiséra Otakar Vávra s tím, že se mu líbilo hlavně hereččino plné a pevné poprsí.

Doporučujeme

Články odjinud