Hlavní obsah

Nové knihy: Murakami, Dušek a Blanche

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Várka nových knih nabízí nový román Haruki Murakamiho a životopis slavné surrealistické malířky Marie Čermínové alias Toyen. Kromě toho i komiksový příběh z Protektorátu, knihu o životě polské komunity v době Varšavského povstání, či osobní zpověď účastníka dakarské rallye Lukáše Kvapila.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Haruki Murakami: Tancuj, tancuj, tancuj

Volné pokračování autorova bestselleru Hon na ovci. Hrdina příběhu se vrací na nejsevernější ostrov Hokkaidó, kde před lety zažil napínavé chvíle při hledání tajemné ovce. Zároveň tam přišel o svou přítelkyni, která beze stopy zmizela z hotelu U Delfína. Rozhodne se, že ji musí najít. Na místě starého, zpustlého hotýlku však stojí moderní, komfortní budova. Po zaměstnancích není ani stopy – jen uvnitř stále přebývá Ovčí mužík.

Obal knihy

Milena Štráfeldová: To je on! O té, co si říkala Toyen

To je on! Tři slova, ze kterých možná vzniklo umělecké jméno surrealistické malířky Toyen. Jméno stejně záhadné, jako byla sama. Jako by za sebou stále zametala stopy. Svá svědectví tak o ní podali jiní. Příběh Marie Čermínové, rodačky z pražského Smíchova, kterou sám André Breton zařadil mezi deset nejvýznamnějších světových umělců 20. století.

Obal knihy

Leon Marcus Uris: Milá č. 18

Podmanivý příběh polské židovské komunity se odehrává během druhé světové války ve varšavském ghettu, jehož obyvatelé se v roce 1943 rozhodli zahájit proti nacistům ozbrojený boj. Brilantně napsaná kniha inspirovaná osudy skutečných lidí patří ke klasickým dílům o holocaustu a řadí se k tomu nejlepšímu, co o tomto tématu vzniklo. Napínavý román líčí zrod a průběh povstání, je ale i příběhem lásek, hrdinství a síly lidského ducha, jehož nezlomí ani sebevětší útrapy.

Obal knihy

Jakub Dušek: Štěkot uvázaných psů

Komiksový detektivní thriller z prostředí protektorátu. Jednoho podzimního rána roku 1941 je v zapadlé pražské ulici protektorátu Čechy a Morava nalezeno mrtvé tělo s vyřezaným hákovým křížem na hrudi. Dramatičnost celé situace podtrhuje fakt, že obětí je hlavní komisař Antonín Kohorouz , vzor policejního sboru s řadou vyřešených případů. Případu se ujímá jeho kolega a přítel Petr Meltke, který ale má nejlepší roky už dávno za sebou.

Obal knihy

Lukáš Kvapil: Slzy rytíře z Dakaru

Veřejnost ho znala hlavně jako hrdinu ze slavné Rallye Dakar. Lukáš Kvapil na nejdrsnějším motoristickém závodě pomohl v roce 2017 těžce zraněnému soupeři, na což později sám vinou vyčerpání doplatil. Nicméně po návratu domů sbíral ceny fair play, dostal nálepku „rytíře z Dakaru“, aniž by někdo tušil, že profesionální voják, který se účastnil tří misí, trpí posttraumatickým stresovým syndromem.

Obal knihy

Volker Kutscher: Olympia

Berlín, léto 1936. Uprostřed všeobecného olympijského nadšení musí Gereon Rath v utajení vyšetřovat vraždu v olympijské vesnici. Vládci Německa se obávají, že hry sabotují komunisté. O tom má Rath své pochybnosti a odvádí svou práci spíše apaticky, zvlášť když má své vlastní problémy: je hostitelem amerických turistů a jeho manželka Charly na protest odešla z domu. Poté v olympijské vesnici narazí na kolegu s komunistickou minulostí, který se také zdržoval na místě činu. Zatímco je podezřelý vystaven brutálním výslechům SS, dojde ke druhé vraždě. Rath horečnatě pátrá, aby zabránil další smrti, přičemž netuší, že již byl vynesen i jeho vlastní rozsudek smrti.

Obal knihy

Jiří Kreč: Kdo krade dětem čtení

Dětem někdo krade čtení. Detektivem pátrajícím po pachateli se kromě hlavní postavy Terezky můžete stát i vy. Na pomoc vám přispěchá řada pomocníků – muž s dýmkou, dřevěný panáček s dlouhým nosem, chlapec s kordem a spousta dalších hrdinů z knížek. Pátrání ale nebude vůbec jednoduché. Aby byla Terezka úspěšná, bude muset číst. A to ne jenom jednu knihu. U čtení navíc bude muset přemýšlet a hledat skrytá poselství.

Obal knihy

Blanche: Hati

Za dlouhých nocí a sněhových bouří, při záři plamínků ohně vypráví vlk Hati příběhy předků. Příběhy, které předávali otcové svým synům v dobách, kdy ještě neuměli psát. Dívka Tanaki se beze strachu choulí do Hatiho huňaté srsti a s napětím mu naslouchá. Dozvídá se nejen o životě severních národů a jejich soužití se zvířaty, o šamanech, bozích, polobozích, obrech i trpaslících, ale i o tom, jak důležité je přátelství i pro ty největší samotáře.

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám