Svět pohádek Boženy Němcové

Interaktivní výstava v obchodním domě Kotva

Čtvrté patro obchodního domu Kotva opanovala rozsáhlá výstava o díle a životě české spisovatelky Boženy Němcové, která potrvá až do konce roku 2021. Interaktivní expozice s názvem Svět pohádek Boženy Němcové připomíná na více než 1000 m2 oblíbené pohádkové příběhy v literární, audio i filmové verzi.

K největším lákadlům výstavy patří nejen stůl, u něhož významná autorka psala, ale hlavně kostýmy z nejznámějších a nejsledovanějších českých pohádek, které byly natočeny na námět vyprávění Boženy Němcové. Před návštěvníky díky nim ožijí filmy S čerty nejsou žerty, Byl jednou jeden král, Princ a večernice, Pyšná princezna, Sedmero krkavců, Tři bratři či Tři oříšky pro Popelku. Celkem je z filmových pohádek vystaveno 42 kostýmů.

Srdcem výstavy je pak osm tematických pokojíčků. Ty do pohádek přímo vtáhnou. Třeba v Pekle na zájemce čeká řádění v pekelném kotli, v Nebi zase odpočinek mezi polštářovými mraky, ve Světnici si malé Popelky zkusí roztřídit hrách od popela.

Návštěvníci výstavy se seznámí také s různými edicemi pohádek. Uvidí, jak se jednotlivá vydání v čase měnila, a na deseti obrazovkách mohou sledovat filmové ukázky. Do pohádek je možné se na výstavě i zaposlouchat. Do audio verzí je načetly známé osobnosti jako Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Vojta Kotek, David Koller, Erika Stárková, Dara Rolins, Marta Jandová nebo Pavel Trávníček.

Výstava návštěvníky zapojuje prostřednictvím interaktivních prvků. Například v unikátní elektronické knize si prolistují jednotlivé edice pohádek. Vytvořit vlastní pokračování pohádky umožní na konci výstavy interaktivní stěna s výzvou „Dokonči příběh pomocí provázku“.

Do Světa pohádek Boženy Němcové se vstupuje skrze 2,5 metrovou maketu její knihy. Výstava je pak rozdělena do tří galerií. První nahlíží do osudu Boženy Němcové. Prohlédnout si zde lze repliku stolu, u něhož tvořila, či šest kostýmů z televizní minisérie Božena. Ty ukazují, jak se postava Boženy v čase vyvíjela od mladé naivní dívky do starší dámy poznamenané svým krutým osudem. Druhou galerii tvoří interaktivní pohádkové místnosti a poslední část se věnuje dalším dílům, které Božena Němcová zanechala. Obsahuje mimo jiné audio ukázku jejích dopisů. Významným exponátem závěrečné části je první vydání stěžejního díla nejen v tvorbě Němcové, ale v české literatuře vůbec – Babičky. Čtyři šedesátistránkové sešity svázané do jedné knihy budou po skončení výstavy vydraženy. Výtěžek z dražby půjde na charitativní účely.

Svět pohádek Boženy Němcové ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva přivítal první návštěvníky 11. května a zůstane otevřený až do konce roku 2021. Přístupný je denně od 9 do 21 hodin a podmínkou pro vstup je dodržení aktuálních opatření proti šíření koronaviru.

Foto: Aleš Král

Podcast