5 nejlepších improvizovaných zbraní v hororech

14.05.2021

Když po vás jde krvelačný zabiják, jen těžko se můžete zastavit a rozjímat nad tím, která zbraň by proti němu byla nejlepší. Jediná šance na přežití se totiž většinou skrývá ve zběsilém útěku od nebezpečného maniaka. Ne každý hrdina hororových filmů se však nechá vyděsit nezastavitelnými vrahy a nebezpečnými monstry.

Tradiční zbraně proti těmhle děsům však většinou nestačí, a hrdinové musí rychle přijít na to, co by proti jejich nepříteli zafungovalo nejlépe. Když mají chvilku klidu, nelení, a z okolních předmětů „spíchnou“ zbraň, se kterou budou mít i nadpřirozená monstra poměrně zásadní problém. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici nejlepších improvizovaných zbraní z hororových filmů.

5. Pilová protéza – Smrtelné zlo 2

Dnešní článek odstartujeme u legendárního Bruce Campbella (62), který se proslavil především jako Ash Williams v hororové komediální sérii s názvem Smrtelné zlo. Zatímco první snímek série připomíná spíš nízkorozpočtový studentský film, jeho pokračování je prvotřídním snímkem plným skvělých efektů, který si ale zachoval své „amatérské kouzlo“.

Ashe v průběhu druhého filmu posednou zlé síly, ale namísto toho, aby se zmocnili celého hrdiny, soustředí se pouze do jeho ruky. Po vyčerpávajícím souboji s vlastním tělem se Ash rozhodne, že jedinou záchranou je uříznutí posedlé končetiny. Naštěstí má „k ruce“ motorovou pilu, která celý proces provede poměrně rychle.

A právě tahle motorová pila je hvězdou prvního bodu dnešního seznamu. Aby nezůstal úplně bezbranný, rozhodne se Ash, že si chybějící končetinu nahradí nástrojem, který jej o ni připravil. Během krátké montáže si motorovku přidělá na pahýl, který mu zbyl po jeho uříznuté ruce. Je jen málo filmových hrdinů, kteří by tak bezvýchodnou situaci dokázali proměnit ve svůj prospěch. A nikdo z nich by u toho nevypadal tak dobře jako Ash.

4. Multifunkční puška – Grindhouse: Planeta Teror

U nebezpečných protéz zůstaneme i v následujícím filmu. Grindhouse se skládá ze dvou filmů (a jedné krátkometrážní upoutávky), na kterých v roce 2007 spolupracovali Quentin Tarantino (58) a Robert Rodriguez (52). Asi už tušíte, že jsou tyhle filmy plné krve, ikonických hlášek a senzační hudby, a ve všech třech bodech máte pravdu.

V dnešním článku se zaměříme na film, který dostal na starost Rodriguez. Grindhouse: Planeta Teror vypráví příběh zombie apokalypsy. V centru dění je neohrožený mechanik a exotická tanečnice, která v jednom ze zombie útoků přijde o nohu. Netrvá to dlouho a za svou nohu dostane náhradu. Tentokrát ale nejde o motorovou pilu, ale o útočnou pušku vybavenou granátometem.

Se svou novou protézou si dokáže hravě poradit s hordami nemrtvých, četami vojáků a překážkou pro ni nejsou ani fyzikální zákony. Díky granátometu se Cherry dokáže vystřelit vysoko nad hlavy svých protivníků, které pak dokáže z výšky „pokosit“.

3. Futuristická „ještěrka“ – Vetřelci

Od zombie apokalypsy se přesuneme k mimozemské hrozbě legendárního Vetřelce. Tentokrát se nezastavíme u prvního dílu, ale přesuneme se k jeho pokračování, ve kterém se Ripley stává součástí elitního komanda mariňáků, kteří bojují s nebezpečnými mimozemšťany. Vetřelci už nejsou jen hororem o přežití, ale akční podívanou plnou napětí.

Když se ke konci filmu Ellen dostane do úzkých a poté, co královně Xenomorphů zničí vejce, ocitne se téměř beze zbraně tváří v tvář vůdkyni nebezpečných mimozemšťanů. Ani tady však hrdinná astronautka nezaváhá a využije první výhody, která se jí naskytne. Nemá sice k dispozici tradiční bojový oblek, ale vleze si alespoň do stroje, který pomáhá zvedat těžké předměty.

Díky předchozím zkušenostem s touhle futuristickou ještěrkou dokáže Ellen královnu vetřelců zastavit, a dokonce tak nad ní získá navrch. I bez mechanického obleku je Ripley nefalšovaným filmovým tvrďákem, ale v tomhle stroji je naprosto nezastavitelná.

2. Sbíječka s kůlem – Od soumraku do úsvitu

Kultovním snímkem s názvem Od soumraku do úsvitu se opět vrátíme k hvězdné spolupráci Tarantina a Rodrigueze. Tentokrát to je však krok ještě o jedenáct let zpátky, až do roku 1996. Tehdy totiž vyšel akční horor o upířím baru na hranicích Spojených států a Mexika, který Rodriguez režíroval a Tarantino k němu sepsal scénář.

Zatímco zpočátku to vypadá, že bude Od soumraku do úsvitu napínavou gangsterkou o dvou zločincích prchajících před zákonem, přibližně v půlce se film promění v krvák s upíří tématikou. Když se osazenstvo baru Titty Twister promění v krvelačná monstra, nezbývá profesionálnímu zločinci Sethovi v podání George Clooneyho (60) nic jiného než se upírům postavit čelem.

Jak známo, na upíry platí především probodnutí srdce dřevěným kůlem, ale to pro Setha není dostatečně excentrická zbraň. Ve chvilce klidu sežene průmyslovou sbíječku na jejíž konec přidělá do špičky ořezaný kus dřeva. Nejenže jde o efektivní zbraň proti upírské hrozbě, ale zároveň jde o tak zvláštní výtvor, že mýtické příšery naprosto vyvede z míry.

1. Kyslíková bomba – Čelisti

Na konec dnešního článku jsme si nechali podmořské monstrum, které své lidské oběti terorizuje především kvůli hladu. Na mysli máme obrovského krvelačného žraloka z nezapomenutelných Čelistí Stevena Spielberga (74) z roku 1975.

Když už je řádění nebezpečného žraloka ve vodách městečka Amity neúnosné, rozhodne se místní šerif, že podmořského zabijáka uloví. S tím mu pomůžou ostřílený kapitán rybářské lodi a biolog, který se specializuje na život pod hladinou oceánu. Netrvá to dlouho a trojice lovců zjistí, že si ukousli moc velké sousto, a stává se z nich lovná zvěř.

Žralok je totiž ještě mnohem větší, než si mysleli a tradiční rybářské postupy a vybavení na něj zkrátka nestačí. V momentě, kdy to už vypadá, že je se Brodym konec, hodí po žralokovi kyslíkovou bombu, kterou se mořská potvora pokusí sežrat. Když ji monstrum svírá v tlamě, využije Brody jeden z posledních nábojů ve své pušce a bombu rozstřelí, čímž způsobí obrovskou explozi, která zabijáckého tvora z hlubin roztrhá na kusy.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
George Clooney, Bruce Campbell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Filmy:
Grindhouse: Planeta Teror, Od soumraku do úsvitu, Vetřelci, Smrtelné zlo 2, Čelisti

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
horory, krvavé filmy, zbraně, žebříčky, kultovní horory
TOPlist