Výstava v Domě umění mapuje brněnskou scénu, snižuje ekologickou zátěž

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 5. 2021 10:00
Po tříměsíčním čekání otevřel brněnský Dům umění výstavu nazvanou Tady a teď!, která mapuje místní uměleckou scénu. Vznikla jako připomínka 110. výročí založení této instituce.

Přehlídka byla připravená od února, končit měla v květnu, nakonec ale potrvá do 11. července. Dosud ji kvůli opatřením proti šíření koronaviru nikdo nemohl vidět.

Zaměřena je na brněnské umělce mladší a střední generace. Tvoří ji přes 50 prací umístěných v celém prostoru Domu umění včetně míst, která obvykle nejsou přístupná veřejnosti. "Spíše než přesným obrazem je výstava zachycením proměnlivosti toho, co se odehrává právě teď na jednom konkrétním místě," avizují kurátorky Jana Písaříková a Marika Svobodová.

Ty navštěvovaly ateliéry především autorů, kteří tvoří vedle civilního povolání, bez zázemí v pracovním prostředí uměleckých škol. Na výstavu zařadily práce Pavla Dvořáka, Patricie Fexové, Venduly Chalánkové, Maud Kotasové, Johany Merty nebo Karin Písaříkové.

"Naším záměrem bylo oslovit a potkat se s umělci, kteří dlouhodobě žijí a pracují v Brně. Záběru výstavy předcházel asi roční průzkum po ateliérech, který jsme absolvovali," upřesňuje v doprovodném videu kurátorka Svobodová.

"Ti, co pozorují brněnskou scénu zvenčí, si mohou myslet, že se tu neděje příliš mnoho zajímavého, protože velké množství lidí po absolvování uměleckých škol odchází do Prahy. Nás zajímalo zjistit, jaké jsou motivace těch, kdo v Brně zůstanou a rozhodnou se tvořit zde," doplňuje její kolegyně Písaříková.

Výstava je koncipovaná tak, že využívá veškeré hmotné vybavení Domu umění. "Recyklace materiálu bez nutnosti vyrábět nebo nakupovat nové instalační prvky odpovídá současné tendenci snižovat náklady a ekologickou zátěž životního prostředí," vysvětlují autorky.

Součástí programu je též pestrobarevná plastová instalace z více než 50 tisíc PET lahví Oil on House od Terezy Holé a Hynka Skotáka na fasádě Domu umění, kterou mohou kolemjdoucí spatřit již od poloviny února. Jelikož se bude přesouvat na bienále ve francouzské Bretani, pro které původně vznikla, zůstane na Malinovského náměstí jen do 15. května.

Součástí výstavy jsou i další venkovní díla, jedno od streetartového výtvarníka Tima, druhé ve formě zvukové instalace od skupiny Global Genocide Inc.

V budově v Dominikánské ulici si pak zájemci nově mohou prohlédnout další přehlídku nazvanou Mladí přátelé výtvarného umění. Představuje stejnojmenné sdružení, jež vzniklo roku 1960 při Domě umění.

Aktuální nabídku Domu umění města Brna doplňuje ještě venkovní výstava Náměstí změn. Fotograf Jauhen Atcecki zachytil protirežimní protesty v Bělorusku. Přehlídka vznikla ve spolupráci s Ambasádou nezávislé běloruské kultury při Centru experimentálního divadla, lidé ji najdou na nádvoří Domu pánů z Kunštátu.

Kurátorky Marika Svobodová a Jana Písaříková představují výstav Tady a teď!. | Video: Dům umění města Brna
 

Právě se děje

Další zprávy