National Interest: Čínu čeká na konci století kolaps

Hlavním problémem má být demografie, která podle alternativních odhadů povede k dramatickému propadu.

V tomto století je Čína na cestě zažít historicky nejdramatičtější demografický kolaps bez přítomnosti války a nemoci, tvrdí pro National Interest Gordon G. Chang.

Je pravděpodobné, že v roce 2100 budou mít Spojené státy větší počet obyvatel, než má Čína dnes. Byť v současnosti je počet Číňanů čtyřikrát vyšší než Američanů.

Čínští statistici se letos zpozdili se zveřejněním dat o populaci země z důvodů na konci roku proběhlého sčítání lidu. Číňané jsou hrdí na to, že patří k nejpočetnějšímu národu světa. I letošní čísla budou ukazovat na další nárůst a je zřejmé, že populace v Číně nadále poroste i v následujících pěti letech.

Jsou zde ale ohledně těchto čísel skeptické hlasy . Například demograf I Fu-sien z americké univerzity ve Wisconsinu-Madisonu je toho názoru, že Číňanů dnes není 1,4 miliardy, jak tvrdí čísla z roku 2020, nýbrž jen 1,26 miliardy.

Čínské demografické údaje jsou podle Changa opakovaně nepřesné. Například tak úředníci nemohou uvádět údaje, které překračují omezení na dvě děti u párů. Na druhou stranu je také běžné, že úředníci ohlašují dosažení „kvóty“ dvou dětí v případech, kde k tomu vůbec nedošlo. Praxí je alespoň podle slov demografa nadsazování čísel o porodech. Důvodem pro „kreativní čísla“ je mimo jiné možnost získání dotací a relokace peněz pro místní komunity.

Tyto odhady wisconsinského demografa vypadají spolehlivě, tvrdí dále Chang. Je sice pravdou, že Peking zrušil v roce 2016 politiku jednoho dítěte. Nicméně po roce 2016 nedošlo k nárůstu porodů. Ty klesají každým rokem.

Peking nepublikoval oficiální údaje o porodech za rok 2020. Nicméně prvotní čísla naznačují, že došlo k propadu ve srovnání s rokem 2019.

V minulém roce se porody zaregistrované v systému „hukou“ (registrace domácností) propadly o 14,9 % na 10 035 000.  Tato čísla tvoří obvykle 80 % všech porodů. Takže demograf Che Ja-fu považuje za realistické, že se v Číně v roce 2020 narodilo něco kolem 12 milionů lidí.

Demograf I ovšem kontruje: číslo bude ve skutečnosti něco kolem 8 milionů, maximálně 10 milionů. Znovu se zdá, že má pravdu: provincie a další vládní jednotky před sčítáním lidu hlásily, že porody se snížily v některých místech o více než 30 %.

Chang upozorňuje, že velkým problémem je trajektorie Číny. Oficiální média jsou opatrná ohledně čísla celkové porodnosti v zemi, obecně počtu dětí na jednu ženu, která dosáhne plnoletosti. Oficiální list China Daily uvádí, že Lu Ťia-chua z Pekingské univerzity se domnívá, že hodnota celkové míry plodnosti „klesla pod 1,7“.

Demograf I rovněž tato čísla koriguje, když tvrdí, že ve skutečnosti byla hodnota celkové míry porodnosti v Číně v roce 2020 na 0,90 a nemohla překročit hranici 1,1.

V každém případě, míní Chang, čeká Čínu rychlý populační propad. Podle odhadů Čínské akademie pro společenské vědy bude čínská společnost v roce 2100 svědkem snížení hodnoty celkové míry plodnosti z 1,6 na 1,3. Nicméně tato hodnota je o dost nižší, v případě, že by se stabilizovala na 1,2 (a to by bylo zvýšení) bude mít Čína na konci století 480 milionů lidí. V případě, že se celková míra plodnosti nezvýší, bude mít země na konci století jen 400 milionů lidí.  Podle projekcí OSN budou mít v roce 2100 Spojené státy 433,9 milionů lidí, v roce 2020 se jednalo o 331 milionů.

Čína nyní čelí krizi. Che Ja-fu uvedl pro noviny Global Times: „Jakmile míra klesne pod 1,5, země spadne do pasti nízké plodnosti a není pravděpodobné, že se zotaví.“ Ovšem Chang je přesvědčen, že Čína je už dnes pod tímto číslem.

V Pekingu nevěří v pokles obyvatelstva až do roku 2028. Někteří věří, že ve skutečnosti se počet obyvatel Číny začal smršťovat v roce 2018 v důsledku poklesu porodnosti.

Pro Čínu se nejedná o dobrou zprávu. V březnu napsal analytik Andy Xie, že pokles populace by mohl ukončit čínskou civilizaci, jak ji známe.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.