Kancelář architekta města Brna oznámila vítěze nové podoby náměstí Míru

Na náměstí Míru v Brně má vzniknout velká tramvajová smyčka, uprostřed které bude prostor na konání menších společenských akcí. Tak to alespoň vychází z vítězného návrhu urbanisticko-architektonické soutěže. Její výsledky zveřejnila Kancelář architekta města Brna. 

Čtěte také

První místo a odměnu přes jeden milion korun si z osmi vybraných týmů odnesl tým brněnského architekta Luboše Františáka, krajinářského architekta Marka Holána a dopravního inženýra Petra Štefančíka. Holán se podílel i na nedávno představeném vítězném návrhu proměny náměstí Karla IV. v Líšni.

Na náměstí Míru se nově rozšíří současná tramvajová smyčka skoro na plochu celého náměstí. Tramvajová zastávka je umístěná podél kostela. Uprostřed je vydlážděná plocha, kolem ní jsou zasázené stromy. „Když se podíváte na ten návrh, tak je to poměrně velké náměstí, protože se odstraní současná Brněnka. Prostor je veliký a návrh k tomu přistupuje tak, že tam vytváří různé zóny – místo, kde se můžete shromažďovat, místo, kde sedíte pod stromy. Náměstí tak poslouží k různým funkcím,“ popisuje vítězný návrh hlavní městský architekt Michal Sedláček.

S tím nesouhlasí předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. „Ta podoba náměstí mi trochu připomíná malý buzerplac, kolem kterého jezdí tramvaj a jsem z toho spíš rozpačitý. Nedovedu si představit, že uprostřed náměstí, kdy na jedné straně stojí dvě soupravy tramvají a jedou kolem celého náměstí, se někdo bude rekreovat, nebo tam bude nějaká kulturní činnost. To se úplně rozchází s tím, jak ta čtvrť žije. Jediným vítězem jsou ti, kteří tam budou mít byty,“ myslí si opoziční zastupitel Brna-středu za Zelené.

Víceúčelový dům i komunitní zahrada

Náměstí bude dominovat nový dům v bývalém vojenském areálu. Má mít pět pater. V přízemí bude kavárna a obchody včetně prodejny Brněnky, která v lokalitě nyní sídlí. „Dům bude víceúčelový. Bude tam i komunitní centrum s velkým sálem pro 300 návštěvníků včetně komunitní zahrady,“ říká Sedláček.

V dalších čtyřech patrech bude 65 bytů. Většina zůstane městu, 17 připadne soukromníkům, respektive majiteli obchodu Brněnka, a to výměnou za to, že k výstavbě poskytne i své pozemky a jeho současný obchod půjde k zemi.

Negativní ohlasy z Masarykovy čtvrti

Podle Michala Závodského ve vítězném návrhu převažují negativa. „Ten návrh se mi zdá asi nejvíc brutální a nejobjemnější, skoro mi to připomíná původní Wilson s tou větší zástavbou,“ naráží zastupitel na původní a kontroverzní developerský projekt z dřívějších let.

Osobně se přiklání spíše k návrhu, který v soutěži skončil na třetím místě, kde tramvajová smyčka zůstává zhruba v místech, kde nyní, což ale v současnosti není dopravně přehledné. Podle Závodského bylo od začátku špatné zadání soutěže. Kancelář architekta města Brna naopak upozorňuje, že zadání tvořila i podle toho, co si přáli lidé v různých anketách nebo co zaznělo na diskuzích s veřejností.

Kdy se celé prostranství promění, to ještě není zcela jisté. „Dalším krokem je uzavřít smlouvu mezi architektem a městem a pak by se mělo začít projektovat, tedy pracovat na dokumentaci pro územní rozhodnutí,“ dodává Sedláček. Stavba by tak mohla začít spíš za několik let. Záležet to bude i na tom, jak bude vše drahé.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související