Brazilský fotbal krvácí. Pandemie covidu nasměrovala řadu klubů na hranici bankrotu

Brazilský fotbal krvácí. Pandemie covidu nasměrovala řadu klubů na hranici bankrotu

Čerstvá studie společnosti Sport Value, která analyzovala dopady pandemie covidu na dvacet klubů s nejvyššími příjmy v Brazílii, ukazuje, že mnohé z nich čelí zásadní finanční krizi. A některým může hrozit až bankrot.

Už před vypuknutím koronavirového šílenství nebyla situace řady brazilských klubů příliš utěšená. Průzkum společnosti Sport Value však naznačuje, že rok 2020 byl z finančního hlediska katastrofou.

Dvacítka oddílů s nejvyššími příjmy zaznamenala propad příjmů o 19,5 %, což je přibližně jedna miliarda brazilských realů (cca 4 miliardy korun). Pokles nastal především v kategorii prodeje vstupenek a televizních práv.

S nižšími příjmy jde ruku v ruce vyšší zadluženost klubů. U zmíněné dvacítky oddílů se zvedla o 17 % v porovnání s rokem 2019 a dosáhla hodnoty 10,2 miliardy brazilských realů (přes 40 miliard korun).

Nejzadluženějším klubem v zemi je Atlético Mineiro, který má dluh 1,2 miliardy (skoro 5 miliard korun). Mezi dalšími nejzadluženějšími oddíly figurují Cruzeiro s 962,5 miliony a Corinthians s částkou 949,2 milionů brazilských realů.

Těžká doba vyžaduje, aby kluby omezily výdaje. Nejradikálněji to provedli zástupci Cruzeira, Vasco da Gamy a Sao Paula.

V době krize se stal zásadním prostředkem zisku prodej hráčů. Podle analýzy Sport Value však nejlépe situaci zvládají tam, kde dokázali snížit náklady, a to i mzdové, alespoň o deset procent.

Doporučujeme

Články odjinud