INZERCE

Solární panel. Foto: Pixabay

Miliardová transakce v české fotovoltaice. Energy 21 koupí od Číňanů Rakušané

Rakouská společnost Enery Development má v plánu koupit velké portfolio fotovoltaických elektráren v České republice, které dosud vlastní čínský fond China-CEE Fund. Převod se má týkat společností Energy 21, FVE Tuchlovice, PV Čekanice, PV Rosice a Hefra solarpark development, které v součtu vlastní solární parky o výkonu 75,2 megawattu. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který o tom informoval na svém webu.

Pokud Rakušané souhlas Úřadu získají, rozšíří tím své portfolio fotovoltaických elektráren v Česku na téměř 100 megawattů. Enery totiž v únoru loňského roku koupil celé portfolio elektráren v majetku investiční skupiny Green Horizon Renewables, kontrolované bývalým spoluvlastníkem Škody Transportation Tomášem Krskem. Díky této loňské transakci Enery získalo solární elektrárny o výkonu 21 megawattů na českém území a další čtyři megawatty na Slovensku.

Pozoruhodné je, že žádný z uvedených investorů se přímo neúčastnil solárního boomu let 2009 a 2010. Energy 21 byla v té době pod kontrolou investiční skupiny Mid Europa Partners, která své české elektrárny prodala před pěti lety fondu China-CEE Fund. Ten později přikoupil další fotovoltaiky, které do té doby vlastnil americký ContourGlobal či Škoda Investment ovládaný českými byznysmeny.

Až bude transakce vypořádána, stane se Enery Development s 96 megawatty druhým největším vlastníkem solárních elektráren na českém trhu hned po Skupině ČEZ (125,2 MW). Předběhne tak české investory ze skupiny Jufa, kteří postupně nakoupili portfolio o výkonu 82 MW. Nikdo další nemá více než 50 megawattů. Mezi další velké vlastníky solárních parků v Česku patří skupiny Decci (41,6 MW), Solar Global (35 MW) a REN Power CZ (31 MW).

Rakouský Enery Development působí na trhu poměrně krátce, ale má v oboru zelené energetiky velké plány. Vedle akvizic v Česku koupil bulharský fotovoltaický park o výkonu 60 megawattů, dalších 500 megawattů má ve fázi přípravy výstavby či odkupu. Firmu Enery Development založili a vedou podnikatelé Richard König a Lukas Nemec.

David Tramba