Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nejnešťastnější pták na světě má důvod k radosti. Stal se nejoblíbenějším opeřencem na Instagramu

Ilustrační foto: Pexels

Ornitologové a fotografové přírody by měli zbystřit. Vědci z Jeny se zaměřili na to, co dělá ptačí fotku skvělou. Na základě databáze více než dvaceti tisíců fotografií zjistili, že nejpopulárnější jsou fotky lelkounů, poměrně vzácných obyvatel tropů jižní a jihovýchodní Asie, Austrálie a Oceánie.

Tito ptáci žijí nočním životem, jsou všežraví a vypadají jako malé sovy. Vyznačují se širokým zobákem, který dokážou zeširoka otevřít, což jim v angličtině přineslo jméno frogmouth (žabí ústa). Jejich obličejové rysy působí zadumaně až naštvaně, a tak mají pověst ptáků, kteří vypadají nejnešťastněji na světě.

Lelkouni připomínají malé sovy. Ilustrační foto: Pixabay

V přírodě se vyskytují jen vzácně, což může stát za jejich instagramovou slávou. „V naší databázi 20 tisíc fotografií byl lelkoun pouze 65krát. Domnívám se, že komunita ornitologů oslavuje každé pozorování tohoto ptáka spoustou lajků,“ vysvětluje pro BBC jedna z autorek studie Katja Thömmes. Dodává, že uživatele k lajknutí fotografie zřejmě nevede pouze estetický vzhled ptáka, ale také výstřednost a situační kontext.

Vědci k hodnocení použili skóre IAA (image aesthetic appeal – estetická přitažlivost obrázku). Tato metrika pracuje s odhadem počtu lajků, jež by měla fotografie dostat vzhledem k popularitě účtu, na kterém je publikovaná, času uplynulého od jejího zveřejnění a počtu dalších sdílení. Pokud obrázek dostane více lajků, než předpokládá výpočet, je skóre pozitivní a naopak. Lelkoun se vyšplhal na 19 bodů, zatímco nejméně populární ptáci byli až 20 bodů v mínusu.

Turak zaujme především barvami. Ilustrační foto: Dennis Jarvis, Wikimedia Commons

Dalším prvkem, který fotografii zajistí popularitu, je dekorativní peří zachyceného ptáka. Oblíbení byli turakové se smaragdově zbarvenou chocholkou nebo dudci s obdobným opeřením v oranžové barvě s černými skvrnami. Na spodních příčkách žebříčku skončili mořští bahňáci a ústřičníkovití, kteří jsou často fotografováni při požírání červů a mušlí, což jim ubírá na estetickém dojmu. Potvrdila se také hypotéza, že lidé mají rádi modré objekty, protože jim tato barva připomíná pozitivní věci, jako je nebe nebo voda.

Zdroje: i-Perception, BBC

Související články

Zaručeně zlepší den

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…