Hasiči trénovali s obřími čerpadly, aktuálně jejich nasazení neplánují

  14:56
V pražských Komořanech dopoledne skončilo třídenní cvičení, kterého se účastnilo přes 170 profesionálních a dobrovolných hasičů z hlavního města. Trénovali obsluhu dvou velkoobjemových čerpadel.

Jedno z čerpadel zvládne nasát 666 litrů vody za jednu sekundu a druhé za stejnou dobu 133 litrů. Obě zařízení mohou sloužit například k odčerpání vody z povodňových lagun, nebo k dopravě vody na velkou vzdálenost.  

Čerpadlo hasiči využili například při lesním požáru u Rakovníku a odčerpávalo vodu ze zatopeného pražského metra při povodních v roce 2002.

I když už několik dnů s přestávkami prší, zatím hasiči nepočítají s tím, že by velkobjemová čerpadla putovala ze cvičení rovnou do terénu. Cvičení bylo plánované již delší dobu a se současnou situací nesouvisí.

„Zatím nemáme hlášeno, že by se hladiny vodních toků měly nějak dramaticky zvednout. Jediný problém, který s vydatným deštěm zatím souvisí, jsou podmáčené stromy. Ty hrozí pádem, takových případů jsme měli asi deset a možná jsme někde čerpali vodu ze sklepa. Ale ta jen někam napršela a nikde se nevylila z břehů vodních toků,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martin Kavka.

Protože oba stroje nejsou při běžné práci hasičů nasazeny příliš často, je nutné pořádat pravidelná cvičení, aby v případě ostrého zásahu hasiči obsluhu čerpadel dobře znali. 

Zařízení má v majetku Státní správa hmotných rezerv a hasiči je mají pro případ nutnosti půjčené. Pokud by bylo nutné čerpat vodu v jiných krajích či v zahraničí, budou je tam obsluhovat pražští hasiči. Ti už pomáhali odčerpávat povodňové laguny například ve Francii či v Polsku. 

Autor: