InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na zámku v Jindřichově Hradci se natáčí poslední záběry pohádky Tajemství staré bambitky 2

Filmový štáb nás nechal nahlédnout na natáčení jedné z akčnějších scén pohádky Tajemství staré bambitky 2. , Autor: Lucie Váchová

Filmový štáb nás nechal nahlédnout na natáčení jedné z akčnějších scén pohádky Tajemství staré bambitky 2.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Na poslední část natáčení pohádky Tajemství staré bambitky 2 se filmový štáb pod taktovkou režiséra Iva Macharáčka přesunul na zámek v Jindřichově Hradci. Poslední klapka by měla zaznít v pondělí. Pokračování oblíbené pohádky z roku 2010 by pak mělo jít do kin před Vánoci, premiéra je naplánovaná na 9. prosince.

Karaba je jenom jeden, kudla! To ví všichni věrní diváci pohádky Tajemství staré bambitky, která se stala před deseti lety hitem televizních Vánoc a od té doby je stálicí. Tajemství staré bambitky nyní vrací ve volném pokračování, tentokrát půjde pohádka nejdříve do kin. Natáčelo se na několika místech v republice, například na zámku v Mníšku pod brdy, ve skanzenu v Kouřimi nebo Přerově nad Labem. Závěrečnou lokací se stal zámek v Jindřichově Hradci.

„Myslím si, že natáčení zatím jde podle mých představ, kolikrát to i představy předčí. Máme skvělé herecké obsazení, každý z herců přináší nové věci a to je super. Bohužel nás trochu zlobí počasí, představoval jsem si více sluníčka. Ale i s tím zabojujeme, technika je v dnešní době mocná. Přál jsem si, aby během natáčení byla pohoda, protože si myslím, že ta energie se potom odrazí ve výsledku," zmínil režisér Ivo Macharáček.

Před zahájením natáčení si filmový štáb obhlédl mnoho zámků, nakonec si jako hlavní místo vybral právě Jindřichův Hradec. „Chtěli jsme najít velkolepý zámek a ten v Jindřichově Hradci je ideální. Je velký, krásný, malebný a adekvátní postavě, pro kterou jsme to hledali." Filmaři na jindřichohradeckém zámku prožili dvanáct natáčecích dní. „Všichni jsou tu bezvadní. A to nejenom z komparsu, ale i když třeba jdeme na náměstí, tak vidíme, jak tu tím natáčením lidé žijí. To je hezký," dodal režisér.

Příběh pohádky pokračuje v době, kdy se Jakub a Anička učí společně vládnout, rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku a její dědeček se věnuje jenom hrnčířskému řemeslu. „Johanka je tím, kdo všechny spojuje, protože rodina je to nejdůležitější, a nejen v našem pohádkovém příběhu," přiblížil režisér Ivo Macharáček. Situace se však zamotá ve chvíli, kdy se rádcové Ferenc a Lorenc chtějí pomstít a využijí k tomu smůlovatou královnu Julii, které utekli všichni nápadníci a řízení království jí taky příliš nejde. Nastraží proto na Karabu past. Aby dobro znovu zvítězilo, k tomu je třeba soudržnost a smělé srdce. Pokračování podle režiséra bude jiné v tom, že příběh je mnohem vrstevnatější, má více dějových linek, je výpravnější. „Šli jsme do větších exteriérů. I hudba a písně jsou připravené spíše filmově."

Na zámku v Jindřichově Hradci se natáčelo převážně v interiérech, přibližně jedna třetina záznamu pak venku. „My jsme nejdříve našli lokalitu a teprve potom jí na míru vznikal scénář. Nic nás tu tedy nezaskočilo, neřešili jsme žádné problémy s nevyhovujícím prostředím. Hodně detailů ve scénáři je upraveno tak, abychom využili potenciál jindřichohradeckého zámku. Například lázně jsme postavili do exteriéru a využili jsme malebného a pohádkového podloubí. Ta scéna bude mnohem hezčí, než kdyby to byla obyčejná koupelna," přiblížil režisér.

Princezna Johanka nebo vládkyně sousedního království, královna Julie, jsou v pohádce Tajemství staré bambitky 2 nové postavy, jinak se vrací herecká sestava starých známých. Svou roli si tedy zopakují Ondřej Vetchý jako Hrnčíř a Karaba, Tomáš Klus a Kamila Janovičová jako Jakub a Anička, Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem v postavách zlotřilých rádců Ference a Lorence. Diváci znovu uvidí i Petra Štěpánka jako kuchaře Frita nebo generála Otmara Brancuzského. Veronika Khek Kubařová je královna Julie, Valentýna Bečková hraje malou princeznu Johanku, Markéta Plánková se objeví jako Juliina komorná Hermína.

Novou posilou je také Václav Noid Bárta v roli podkoního Václava. „Zase hraju takového hajzlíka. Jako vždycky. Role má ale krásný vývoj. Nejdřív sbírá hovňajze na nádvoří a skončí v krásných šatech. Víc prozrazovat nebudu, je to spíš záporná role. Děti ji ale budou milovat, protože hajzlíky mají všichni rádi. V Jindřichově Hradci se točilo úžasně, moc jsme si to tady oblíbili. Určitě se sem vrátíme na nějaký výlet. Na natáčení jsem tu poprvé a vlastně ani koncert jsem tu nikdy neměl. Po několika natáčecích dnech ale už všechno vím. Že je to třetí největší hrad v republice, má čtyři sta místností a studna je stejně hluboká, jako je vysoká věž," zmínil Václav Noid Bárta, který složil i hudbu a písničky k této pohádce.

Zmínil také, že pro něj byla velká čest pracovat s Jiřím Lábusem a Miroslavem Vladykou. „To jsou velcí bouráci a strašní sympaťáci. Přiznám se, že kolikrát mám hrát a přistihnu se, že jen stojím a koukám na ně s otevřenýma očima. Až když si to uvědomím, tak se teprve vrátím zpátky do role. Je to čistá radost, to jsou opravdu páni herci," dodal Václav Noid Bárta.

Podle Miroslava Vladyky je pokračování mnohem víc akčnější, než první pohádka. „Nalítáme se, napereme, naskáčeme. A Jirka Lábus je úžasný. Netušil jsem, že je schopný takových neuvěřitelných akrobatických prvků. První díl, to bylo nic oproti tomu, co uvidíte teď. Máme i skvělé, na míru šité kostýmy, ve kterých můžu dokonce udělat i dřep. Nic nepraská, nikde nic netáhne, jsou skvěle ušité," popsal herec. Podle něj je jeho postava normální český obyčejný kluk, který se snaží dostat tam, kam patří. „To znamená stále výš," smál se Miroslav Vladyka.

Jiří Lábus už většinu důležitých scén natočil. „Zbývá mi ale ještě například koupání v lázních. Na to se moc těším, budu částečně obnažený. To si diváci pošmáknou. S kolegou jsme znovu lotři a lotři zůstaneme. Získáme strašně moc peněz, o které pak zas malinko přijdeme," řekl herec, který byl překvapen tím, že první díl pohádky vznikal už před deseti lety. „Několikrát jsem ji viděl v televizi, takže jsem si všechno připomněl a nebyl problém dostat se do role znovu. Teď už nás čeká jen pár dní natáčení. Ale do jižních Čech se vrátím na dovolenou, mám tu chalupu. Na to se těším nejvíc," zakončil Jiří Lábus.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    to zase bude kravina.Ať radši nic nenatáčí, stejně se na to nedá koukat.

    Vloženo 14.5.2021 17:36:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace