Prestižní filmové ocenění má z ostudy kabát a slavní herci se jej zříkají. Vaz mu láme především absence členů černé pleti

Prestižní filmové ocenění má z ostudy kabát a slavní herci se jej zříkají. Vaz mu láme především absence členů černé pleti
Tom Cruise a jeho Zlatý glóbus za film Magnolia (1999) | BBC
Zlatý glóbus uděluje již od roku 1944 Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (dále jen AZNVH) v Los Angeles. Tato organizace je tvořena 87 členy, kteří každoročně rozhodují o cenách za mimořádné úspěchy na poli filmu i televizní tvorby. A přestože je okruh volitelů natolik úzký, Zlaté glóby se těší dlouhodobému respektu i mediální pozornosti a jejich udílení je považováno za předzvěst oscarových výsledků. To tedy alespoň platilo ještě na začátku tohoto roku, než se začaly hlasitě zpochybňovat adekvátnost i morální, ekonomické či rasové základy a procesy AZNVH.
S pošpiňováním pověsti Zlatých glóbů přišel jako první časopis Los Angeles Times, který 21. února letošního roku otiskl příběh norské žurnalistky Kjersti Flaa. Té byla zamítnuta žádost o vstup do Asociace a následně byla smetena ze stolu také její žaloba, která obviňovala organizaci z 'kultury plné korupce'. Flaa tvrdila, že 'nezdanitelná organizace operovala jako druh kartelu, pohrdala kvalifikovanými uchazeči - včetně jí samotné - a monopolizovala všechny důležité tiskové zdroje, zatímco nepovoleně podporovala příjem svých členů.'
Případ a tvrzení norské novinářky poukázal i na další možné nedostatky uvnitř organizace, které se rozprostíraly až k etickým konfliktům, k samovolnému obchodování ve vlastní prospěch a konečně k odhalení, o němž se už dlouho podezřívavě šeptalo - totiž že AZNVH nemá žádné členy černé pleti. V reakci na to zažehlo charitativní hnutí celebrit Time's Up 26. února kampaň, jejímž prostřednictvím se protestovalo proti absenci černošských členů v Asociaci. Mezi celebritami, které kampaň na sociálních sítích podporovaly, byli například herci Kerry Washington, Sterling K. Brown, Simon Pegg, Dakota Johnson nebo Laura Dern.
Asociace se uchýlila k defenzivním vyjádřením na samotném ceremoniálu,
Mark Ruffalo
Mark Ruffalo | če
který se letos uskutečnil 28. února. Současný prezident AZNVH Ali Sar, jeho předchůdkyně Meher Tatna i viceprezidentka Helen Hoehne ujišťovali, že organizace podstoupí nápravné kroky. "Oslavujeme práci umělců z celé planety. Je nám jasné, že máme mnoho věcí na práci. Reprezentace černošské komunity je velmi důležitá. Musíme mít v naší organizaci novináře černé pleti," uvedla Hoehne. Tatna k tomu dodala: "Každá z méně reprezentovaných komunit by měla mít své místo u našeho stolu a my to hodláme zajistit."
Jejich sliby, které reprezentanti Asociace přednesli během pouhých čtyřiceti vteřin, však veřejnost ani nemohly široce oslovit. Také vinou speciálních opatření v době pandemie byl letošní ceremoniál Zlatých glóbů tím nejméně sledovaným v historii a zaznamenal pokles až 60% oproti roku 2020. Organizace se ocitla pod velkým tlakem a přislíbila, že během příštích šedesáti dnů značně zesílí své úsilí o nastolení větší diverzity. Za tímto účelem také najala doktora Shauna Harpera, respektovaného profesora a zakladatele USC Race and Equity Center (Centra rasové rovnoprávnosti na Univerzitě v Jižní Kalifornii), do pozice strategického poradce v otázkách diverzity.
Tlak se ještě navýšil 15. března, kdy více než stovka globálních PR firem (Public Relations - firmy zprostředkující veřejné styky a komunikaci) podepsala otevřený dopis AZNVH. V něm bylo uvedeno, že nedojde-li k reformě, glóby mohou očekávat ztrátu přístupu k jejich hvězdným klientům. Tentýž den Asociace slíbila, že přijme nejméně třináct nových členů černé pleti, a to do konce kalendářního roku.
K žádným posunům ovšem nedocházelo a místo toho se přiléval benzín do ohně. 18. dubna informoval Deadline o emailu, který poslal člen AZNVH a bývalý dlouholetý prezident Philip Berk. V něm prohlásil hnutí Black Lives Matter za 'rasisticky nesnášenlivé' a jeho spoluzakladatelku Patrisse Cullors kritizoval pro nedávné nákupy nemovitostí, přičemž ji přirovnal k 'trénované Marxistce.' Tato zpráva vyvolala další vlnu mediální nevole a Berk, osmaosmdesátiletý Jihoafričan, jenž už dříve čelil obvinění ze sexuálního obtěžování, byl jen o dva dny později zbaven své pozice v organizaci. Ještě téhož dne, tedy 20. dubna, rezignovala na svou funkci také firma pro krizovou komunikaci Smith & Company, kterou si AZNVH najala v březnu. Pro její zakladatelku a výkonnou ředitelku Judy Smith byla kauza kolem Berka poslední kapkou a podle magazínu Hollywood Reporter byla Smith 'stále více frustrovaná zatvrzelostí organizace, která odmítala naslouchat cizím radám a uchýlit se ke konkrétním akcím.' Problémy organizace jsou prý tak hluboko zakořeněné, že se jedná o ztracený případ. A podobné stanovisko nakonec zaujal také čerstvě jmenovaný poradce Shaun Harper, jenž rezignoval rovněž 20. dubna po schůzce se zástupci Time's Up a se členy PR firem, které podepsaly otevřený dopis.
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson - Avengers: Endgame | če
3. května představila rozpadající se Asociace svůj plán, který měl za cíl navýšit počet černošských členů a zavést restrikce ohledně plateb a finančních bonusů. Ještě roku 2021 mělo přibýt 20 nových členů a v příštích osmnácti měsících pak mělo dojít k nárůstu členství o celých 50%. Hollywood a filmový průmysl jako takový se ovšem uchlácholit nenechal. Sedmého května oznámil Netflix, že hodlá bojkotovat Zlaté glóby, dokud nebudou provedeny smysluplné změny a nebude jasněji definováno, jak mají členové Asociace vlastně fungovat. Proti organizaci se navíc začali vyjadřovat také slavní herci v čele s Markem Ruffalem, Scarlett Johansson a Tomem Cruisem - ten zašel vůbec nejdále a 10. května vrátil všechny tři Zlaté glóby, které za svou kariéru nastřádal.
Desátý květen je pro celou kauzu zatím rozhodujícím mezníkem. Úmysl ukončit spolupráci s AZNVH oznámil mocný konglomerát WarnerMedia, mezi jehož dceřiné společnosti patří například studio Warner Bros. nebo HBO. A šlo zřejmě o poslední kapku, která bude mít za následek zrušení prestižního ceremoniálu roku 2022. Stanice NBC k tomu podala prohlášení: "Stále věříme, že AZNVH je odhodlána ke smysluplné reformě. Změna o takovém rozsahu však zabere čas a práci, a my se silně domníváme, že AZNVH potřebuje čas, aby ji provedla správně. NBC tím pádem nebude vysílat Zlaté glóby roku 2022. Za předpokladu, že organizace provede své plány, budeme připraveni vysílat show v lednu 2023."
O dalším vývoji situace kolem Zlatých glóbů budeme dále informovat v následujících týdnech a měsících.