Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) kontrolovat, zda jsou hosté testovaní, očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19. Zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole. Na zahrádkách stravovacích provozů bude možné využívat wi-fi. Havlíček to v pátek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Venkovní prostory gastronomických podniků se mohou opětovně otevřít od pondělí. Podle Havlíčka zůstává podmínka, že na ně budou mít přístup jen lidé, kteří mají negativní test na koronavirus, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19. Po dohodě s profesními svazy vláda podle Havlíčka opatření upravila tak, že povinnost kontroly nebudou mít provozovatelé, provádět ji budou hygienici či policie, řekl.

Vláda se také zabývala pravidly pro školy v přírodě. Pravidla pro testování by na nich podle Havlíčka měla odpovídat postupu při normální výuce. Žáky tak mají čekat dva antigenní testy týdně, místo PCR testu z oficiálního testovacího místa, jak navrhovalo ministerstvo zdravotnictví. Vláda o tom dnes podle Havlíčka ale zatím nerozhodla, mimo jiné proto, že se jednání nezúčastnil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle vicepremiéra by o věci mohl kabinet rozhodnout na pondělním zasedání.

S návrhem podmínek pro konání škol v přírodě, jak je připravilo ministerstvo zdravotnictví, nesouhlasí resort školství. Podle dopoledního vyjádření mluvčí Anety Lednové ministerstvo školství (MŠMT) chtělo změnit způsob testování na covid-19 tak, aby byly školy v přírodě realizovatelné. Požaduje, aby podmínky pro ně zohledňovaly mimo jiné pravidelné testování žáků ve školách. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého navrhlo ministerstvo zdravotnictví pro školy v přírodě PCR test z oficiálního testovacího místa.

Vláda na pátečním jednání také rozhodla, že lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování, se budou moci bez karantény a nutnosti testu vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika.

Od soboty bude umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách stále jedná, řekl Havlíček.

V oranžové kategorii středního rizika nyní figuruje Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy. Od pondělí už sem ale nebude patřit Slovensko, naopak nově bude oranžové San Marino. Červená, tedy s vysokou mírou rizika, je většina zemí Evropské unie.

Ministerstvo zdravotnictví také rozhodlo, že prodlouží dobu, kterou považuje po prodělání covidu-19 za bezpečnou před infekcí, na šest měsíců. Očkovat bude dál možné už po třech měsících.

V pátek také upravilo odůvodnění mimořádného opatření o povinnostech pozitivně testovaných zaměstnanců. V pondělí ho zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), opatření vykazovalo podle něj hrubé nedostatky právě v odůvodnění. Na nápravu dostal resort od soudu čtyřdenní lhůtu.

„Mimořádné opatření, které jsme připravili s účinností od zítřka (sobota). Soud žádal, abychom zdůvodnili, proč se má OSVČ, pokud si nadetekuje pozitivitu, nahlásit svému praktickému lékaři na PCR test, a to jsme také provedli,“ uvedl ministr.

Podle soudu ministerstvo zdravotnictví přistupovalo liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. „Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ uvedl předseda senátu Tomáš Rychlý. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání.