14. května 2021

Citronový koláč s olivovým olejem


Možná by vás nenapadlo použití olivového oleje do sladkých pokrmů a tím spíš pečených moučníků. Přesto je to nejen v jižních zemích poměrně obvyklá kombinace. Ve spolupráci s olivovými oleji Borges vám přináším recept na jednu takovou dobrotu, a to citronový koláč. Díky Extra Mild olivovému oleji je pěkně vláčný, citron se zase postará o to, aby měl koláč šmrnc. Dokážu si ho představit s kopečkem zmrzliny, tak jestli ho budete péct, vyzkoušejte za mě tuhle kombinaci.



Forma 20cm

  • 1 ¼ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2/3 hrnku Borges Extra Mild olivového oleje 
  • ½ hrnku jogurtu
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z poloviny citronu

  1. Do mísy nasypu mouku, cukr, jedlou sodu a špetku soli.
  2. K suchým surovinám přidám olivový olej, jogurt a vejce a nakonec i citronovou šťávu a najemno nastrouhanou kůru.
  3. Vše společně ušlehám v hladké polotekuté těsto, které naliju do formy vymazané olivovým olejem.
  4. Koláč peču v troubě předehřáté na 180°C asi ¾ hodiny a je hotový, když do těsta zapíchnu špejli, která po vytažení je čistá. Podávám s čerstvým ovocem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)