Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že Zeman byl dlouho trnem v oku vládnoucí garnitury. "Vzpomeňme jen na připravovanou kárnou žalobu ministryně Benešové, která na něj dlouhodobě vyvíjela tlak," uvedl. Nyní považuje za důležité ochránit nezávislost státního zastupitelství. "Aby do budoucna zůstala zachována nestrannost trestních řízení a ochrana veřejného zájmu," dodal.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš považuje za nutné Zemanovi poděkovat za práci. "Oceňujeme především, že se pod ním státní zástupci zaměřili na důležité kauzy a nebáli se jít ani po 'velkých rybách'," uvedl. Pro Zemana podle něj nemohlo být snadné působit pod Benešovou. "Na pana Zemana často útočila skrz média a dlouhodobě hledala záminku pro jeho odvolání, což považujeme za nepřijatelné," uvedl.

Benešovou Bartoš vyzval, aby jmenování dalšího nejvyššího státního zástupce "nechala nové vládě po volbách". Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval. Příliš často odrážel útoky ministryně

Šéf lidovců Marian Jurečka ČTK napsal, že pracovat pod stále se stupňujícím tlakem, bez důvěry a podpory nelze v žádné profesi. "Ministryně Benešová v posledních týdnech šla za hranu a házela klacky pod nohy nejvyššímu státnímu zástupci. Lidsky rozumím Pavlu Zemanovi, že se pro tento krok rozhodl, děkuji za jeho práci," uvedl.

Nebývalý tlak 

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří o nebývalém tlaku na Zemana ze strany Benešové. "Neznáme doposud zdůvodnění jeho rezignace a těžko říci, zda je zveřejní. Nicméně jako následek právě onoho tlaku jej jinak bude možné vnímat. Evidentně nepřekážel jen paní Benešové, ale i premiérovi Babišovi kvůli vyšetřování, kterému čelí," sdělila Adamová ČTK. Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil Babišovo stíhání v případu Čapího hnízda.

Šéf SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že Zemanův krok lze těžko komentovat. "Protože v tomto okamžiku neznáme důvody. Budeme se o to určitě zajímat, proč rezignoval," uvedl. Rezignaci přivítal šéf KSČM Vojtěch Filip. "Myslím, že to je dobře. Byl jsem výrazně nespokojen, že za dobu svého působení nechal promlčet řadu zločinů privatizace," uvedl.

Cestující v rouškách na letišti v Praze
Pravidla pro cestování se změní. Zahrádky restaurací nemusí vypínat wi-fi

Předseda STAN Vít Rakušan rovněž míní, že Zeman viditelně čelil obrovskému tlaku vládních politiků. "Rezignaci nejvyššího státní zástupce v době, kdy řešíme největší diplomatickou roztržku s Ruskem a do finále se blíží i kauza Čapí hnízdo, ve které hlavní roli hraje premiér, považujeme za vynucenou, a hlavně politicky motivovanou," sdělil Rakušan ČTK.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru uvedl, že Zeman je špičkový právník a profesionál. "Děkuji mu za roky práce pro ČR, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice. Přeji mu hodně štěstí v osobním i pracovním životě," napsal.

Předsedové Ústavního i Nejvyššího soudu ocenili práci šéfa žalobců

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský lituje odchodu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jeho práce si velmi vážil. Zemanovu práci ocenil také předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Dnes oznámená Zemanova rezignace k 30. červnu Angyalossyho překvapila, neměl o ní informace a nečekal ji.

Angyalossy ČTK zároveň řekl, že nejvyšší státní zástupce pravděpodobně o kariérní změně uvažoval už dřív, protože se ucházel o místo u Evropského soudu pro lidská práva. Neshody s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) pak mohly jeho rozhodnutí uspíšit. Právě tlaky z ministerstva spravedlnosti označil Zeman před novináři za hlavní důvod své rezignace. Angyalossy nechtěl o pozadí Zemanova odchodu spekulovat, neví, nakolik byl údajný tlak silný, ani čeho se případně týkal.

Předseda Nejvyššího soudu žádné tlaky od politiků v současnosti nepociťuje ani v minulosti nepociťoval, což přičítá jednak odlišnému postavení soudce oproti státnímu zástupci, jednak své profesní pověsti.

S Pavlem Zemanem se Angyalossy zná dlouho a cení si jeho profesionality. "Po tu dobu, co vedl soustavu (státního zastupitelství), mohu jeho kroky hodnotit výhradně pozitivně," řekl Angyalossy.

Podobný pohled má předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. "Panu předsedovi je to líto, protože si práce Pavla Zemana ve funkci nejvyššího státního zástupce velmi vážil," tlumočila ČTK názor Rychetského mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.